Ministrul italian de externe își anulează vizita la Paris după critici ale ministrului francez de interne

  • 04 Mai 2023 17:56
Ministrul italian de externe își anulează vizita la Paris după critici ale ministrului francez de interne

Ministrul italian de externe Antonio Tajani și-a anulat joi, 4 mai, vizita la Paris după critici ale ministrului francez de interne Gerard Darmanin, transmite Agerpres.

Tajani a afirmat că reprezentantul guvernului Franței a insultat Italia prin aprecierile negative la adresa premierului Giorgia Meloni.

Darmanin declarase postului de radio RMC că Meloni, șefa guvernului de la Roma, este "incapabilă să rezolve problemele migrației pentru care a fost aleasă". El a acuzat-o pe politiciana italiană că și-a "mințit" alegătorii că poate pune capăt crizei.

Știri despre comentariile lui au apărut în timp ce Tajani se pregătea să plece spre Paris, unde urma să se întâlnească cu omoloaga sa franceză, Catherine Colonna. Vizita urma să amelioreze relațiile bilaterale, care deveniseră în ultima vreme tot mai dificile.

Franța a publicat rapid o declarație prin care încerca să asigure Italia de disponibilitatea pentru cooperare, însă Tajani nu a mai luat avionul spre Paris.

Ministrul italian a scris pe Twitter că "insultele la adresa guvernului și a Italiei pronunțate de ministrul @GDarmanin sunt inacceptabile. Asta nu este în spiritul în care trebuie abordate problemele europene comune".

O altă sursă, din aparatul guvernului francez, a dezvăluit că se încearcă găsirea unei modalități de a retracta cele spuse de ministru.

După ce Meloni a ajuns la conducerea executivului Italiei, țara s-a confruntat cu o creștere abruptă a numărului de migranți - peste 42.400 au ajuns în peninsulă anul acesta, față de circa 11.220 în perioada corespunzătoare de la începutul lui 2022. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău