Ministrul israelian al apărării a enunțat un plan în trei etape în războiul cu gruparea Hamas

  • 20 Octombrie 2023 19:34
Ministrul israelian al apărării a enunțat un plan în trei etape în războiul cu gruparea Hamas

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a anunțat vineri că Israelul are un plan în trei etape în campania militară lansată contra grupării islamiste Hamas după atacul surpriză al acesteia asupra Israelului, plan care să conducă în final la o "nouă realitate de securitate" pentru cetățenii săi și la sfârșitul "responsabilității" israeliene asupra Fâșiei Gaza controlate în prezent de Hamas, consemnează agențiile Reuters și EFE.

"Acum suntem în prima (etapă), o campanie militară care în prezent include bombardamente și mai târziu manevre, cu obiectivul de a neutraliza teroriștii și a distruge infrastructura Hamas", a spus ministrul Yoav Gallant la o reuniune cu membrii Comitetului de Afaceri Externe și Apărare din Knesset (parlament).

În a doua etapă vor fi "operațiuni de mică intensitate" pentru eliminarea "buzunarelor de rezistență" ale Hamas, iar în a treia etapă Israelul ar urma să se debaraseze de "responsabilitățile" sale asupra Fâșiei Gaza, a indicat același ministru. Nu este clar la ce s-a referit el în obiectivul enunțat pentru a treia etapă a planului. Fâșia Gaza se află din 2007 sub controlul grupării Hamas. Dar Israelul a impus o blocadă asupra acestei enclave, controlându-i astfel circa 90% din granițele terestre și maritime, iar singura cale de acces către lume a palestinienilor din Fâșia Gaza este o porțiune îngustă la frontiera cu Egiptul.

Vorbind despre operațiunile militare în derulare, ministrul Yoav Gallant a spus la aceeași reuniune că gruparea "Hamas și-a pecetluit destinul" în momentul în care a decis să atace Israelul pe 7 octombrie. Prin urmare, a rezumat el, obiectivul contraatacului israelian este "eliminarea Hamas și distrugerea atât a capacității sale militare cât și a celei de guvernare, precum și eliminarea completă a responsabilității israeliene asupra Fâșiei Gaza și crearea unei noi realități de securitate în regiune".

Cel puțin 4.137 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel și gruparea islamistă Hamas, a anunțat vineri Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, în timp ce bilanțul victimelor provocate pe teritoriul israelian de atacul lansat de Hamas depășește 1.400 potrivit autorităților israeliene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău