Ministrul irlandez de externe susține că noul prim-ministru britanic ar putea schimba ''pachetul Brexitului''

  • 30 Mai 2019 18:05
Ministrul irlandez de externe susține că noul prim-ministru britanic ar putea schimba ''pachetul Brexitului''

Uniunea Europeană nu va renegocia acordul de retragere al Marii Britanii cu noul prim-ministru, dar există "spațiu pentru o nouă gândire" asupra pachetului mai larg al Brexitului, a declarat joi ministrul de externe irlandez Simon Coveney, la Belfast, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Brexitul este în aer după ce premierul Theresa May și-a anunțat intenția de a demisiona, declanșând o cursă pentru putere în Partidul Conservator care ar putea aduce în funcție un nou premier care vrea un divorț mai hotărât de UE.

Întrebat dacă există vreo șansă ca mecanismul de "backstop" din acordul de retragere să fie ajustat într-un acord cu un nou prim-ministru, Simon Coveney a spus că acordul de retragere nu poate fi schimbat.

"Uniunea Europeană a transmis cu claritate că acordul de retragere în sine nu poate fi renegociat, dar asta nu înseamnă că pachetul Brexitului nu se poate schimba", le-a spus Simon Coveney jurnaliștilor.

"UE a afirmat mereu că va încerca să facă pe placul Marii Britanii dacă vrea să schimbe declarația privind viitoarea relație politică și să schimbe nivelul de ambiție pe care îl dorește în ceea ce privește viitoarea relație între Marea Britanie și UE", a adăugat el.

"Există spațiu acolo pentru o nouă gândire. Va trebui să așteptăm și să vedem abordarea pe care o va avea noul prim-ministru", a adăugat el.

"Backstop"-ul sau "plasa de siguranță", care necesită ca Marea Britanie să adopte câteva reguli UE pe termen nedefinit dacă nu se ajunge la un aranjament viitor pentru a menține deschisă frontiera terestră dintre Irlanda de Nord și Irlanda, a fost principalul motiv pentru care Theresa May nu a reușit să obțină susținerea parlamentului pentru acordul de retragere.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău