Ministrul interimar de externe după întrevederea cu omologul lituanian: Relațiile moldo-lituaniene sunt cu adevărat excelente și vor continua să se dezvolte în același ritm și spirit tradițional de prietenie

  • 25 Februarie 2021 14:46
Ministrul interimar de externe după întrevederea cu omologul lituanian: Relațiile moldo-lituaniene sunt cu adevărat excelente și vor continua să se dezvolte în același ritm și spirit tradițional de prietenie

Prim-ministrul interimar, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova la invitația șefului diplomației moldovene. În cadrul sesiunii plenare a delegațiilor celor două state, miniștrii de externe au discutat un spectru larg de subiecte de pe agenda bilaterală moldo-lituaniană, inclusiv situația pandemică din ambele țări, aspecte ale procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, Summit-ul Parteneriatului Estic și alte dosare curente.

Aureliu Ciocoi a evidențiat că relațiile de cooperare dintre statele noastre s-au consolidat și aprofundat în mod constant de-a lungul anilor și, în acest început de an, în pofida restricțiilor cauzate de pandemie, am avut mai multe contacte pe linia ministerelor de externe, inclusiv desfășurarea consultărilor politice interministeriale in iulie anul trecut. De asemenea, șeful diplomației moldovene a notat progrese importante în dialogul sectorial, Republica Lituania contribuind activ la realizarea obiectivelor prioritare și reformelor de modernizare din Republica Moldova.

 

Miniștrii de externe Aureliu Ciocoi și Gabrielius Landsbergis au vorbit despre evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere, dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, agenda de reforme a autorităților de la Chișinău în domenii-cheie precum sectorul justiției și combaterea corupției, precum și perspectivele valorificării contactelor moldo-lituaniene în domeniul integrării europene.

 

De asemenea, șefii celor două delegații au abordat și chestiuni vizând securitatea regională, cu accent pe dosarul transnistrean. În context, premierul interimar a transmis gratitudine părții lituaniene pentru consecvență și solidaritate manifestate atât în plan bilateral, cât și pe platforme multilaterale, privind eforturile întreprinse de Chișinău, inclusiv în formatul de negocieri 5+2, vizând soluționarea durabilă a acestui conflict cu prezervarea cursului de modernizare a țării, în baza suveranității și integrității teritoriale, în frontierele internațional recunoscute ale Republicii Moldova.

 

Ministrul Gabrielius Landsbergis a reconfirmat disponibilitatea țării sale de a susține plenar procesul de reforme din țara noastră și a încurajat continuarea inițiativelor demarate, pledând pentru promovarea valorilor democratice și implementarea reformelor necesare în interesul cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, a accentuat faptul că Lituania este un promotor activ al agendei europene a Republicii Moldova, dar și al inițiativei Parteneriatului Estic, fapt care este activ vociferat și în cadrul structurilor Uniunii Europene la cel mai înalt nivel. În acest context, oficialul lituanian a anunțat intenția autorităților de la Vilnius de a acorda pe linie bilaterală vaccin împotrivă covid-19 Republicii Moldova.

 

Șeful Executivului a adus mulțumiri omologului său lituanian pentru asistența oferită Republicii Moldova în anul trecut din partea Lituaniei, dar și pentru scrisoarea inițiată de Lituania, care a fost semnată din partea a 13 state membre UE adresată liderilor europeni, prin care s-a solicitat facilitarea accesului la vaccinurile Covid-19 pentru țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.

 

Aureliu Ciocoi și  Gabrielius Landsbergis au efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile de actualitate în cadrul Parteneriatului Estic, despre complexitatea situației regionale și internaționale. La subiectul agendei europene a Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi a evidențiat rolul incontestabil al Republicii Lituania în susținerea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova pe filiera contactelor bilaterale, inclusiv prin intermediul consilierilor de nivel înalt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău