Ministrul german de Finanțe cere o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

  • 27 Noiembrie 2020 13:47
Ministrul german de Finanțe cere o decizie rapidă privind introducerea monedei euro digitale

Ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz, a declarat vineri că europenii ar trebui să depună eforturi susținute pentru a veni cu o soluție la plățile digitale, deoarece există o cerere imensă pentru monedă digitală din partea consumatorilor și a companiilor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăților interne și externe.

"În ceea ce privește versiunea digitală a monedei euro, cred că trebuie depuse eforturi susținute, nu trebuie să așteptăm. Trebuie să putem decide oricând că ar trebui să facem ceva în privința introducerii unei monede euro digitale", a declarat Scholz, la o conferință online dedicată plăților în Europa în viitor.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Jens Weidmann, membrul al Comitetului executiv al BCE, a avertizat vineri că emiterea unei monede euro digitale ar fi un efort imens pentru Banca Centrală Europeană și va fi un proces de durată.

"Dacă aș opta pentru CBDC, introducerea lor ar fi un efort imens logistic și tehnic și, prin urmare, va fi un proces de durată", a explicat Weidmann, care este și președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).

Pentru Statele Unite este mai important "să nu comită erori, decât să fie primele" în orice evoluție a unei monede digitale transfrontaliere, a afirmat luna trecută președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell.

"Credem că este mai important să înțelegem bine decât să fim primii, iar să înțelegem bine înseamnă nu doar să ne uităm la potențialele beneficii ale monedei digitale bancare centrale, ci și la potențialele riscuri, și de asemenea să recunoaștem soluțiile de compromis care trebuie examinate cu multă atenție", a declarat șeful Fed, la o masă rotundă dedicată plăților digitale, găzduită de FMI.

Este vital ca Rezerva Federală a SUA să evalueze ce impact ar putea avea o monedă digitală bancară centrală asupra unor probleme de importanță majoră, cum ar fi politica monetară, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică și prevenirea activităților ilegale, a explicat Powell.

Și Banca Centrală Europeană a anunțat că va începe să experimenteze o versiune digitală a monedei euro. Instituția a subliniat că o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăților zilnice într-un mod rapid, ușor și sigur. Aceasta ar completa numerarul, fără a-l înlocui. Eurosistemul va continua, în orice caz, să emită numerar.

Grupul operativ al Eurosistemului, ce reunește experți din cadrul BCE și de la 19 bănci centrale naționale din zona euro, a identificat scenarii posibile care ar impune emisiunea unei monede euro digitale. Printre acestea se numără: o cerere sporită de plăți electronice în zona euro care ar necesita un mijloc de plată digital european fără risc, o reducere semnificativă a utilizării numerarului ca mijloc de plată în zona euro, lansarea unor mijloace de plată private la nivel mondial care ar putea genera preocupări în materie de reglementare și ar prezenta riscuri la adresa stabilității financiare și a protecției consumatorilor, precum și o utilizare masivă de monede digitale ale băncii centrale emise de bănci centrale străine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău