Ministrul german al apărării: Cooperarea militară mai strânsă a UE cu SUA, Canada și Norvegia va fi un 'salt cuantic'

  • 06 Mai 2021 15:50
Ministrul german al apărării: Cooperarea militară mai strânsă a UE cu SUA, Canada și Norvegia va fi un 'salt cuantic'

Cooperarea militară în cadrul Uniunii Europene va primi un impuls echivalent cu un 'salt cuantic' prin includerea, pentru prima dată, a unor parteneri externi precum Statele Unite, Canada și Norvegia într-unul din proiectele sale, a apreciat joi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, transmite Reuters.

'Va fi un salt cuantic în termeni de cooperare concretă', a declarat ministrul german, înaintea reuniunii de la Bruxelles cu omologii săi din UE, prima ce va avea loc în format fizic după mai bine de un an.

Proiectul UE privind mobilitatea militară este menit să faciliteze deplasările de trupe în interiorul Europei, acțiuni considerate de NATO drept cruciale în cazul unui conflict cu Rusia.

În timp ce NATO a fost vârf de lance în eforturile de a reduce discrepanțele din legislațiile statelor UE cu impact asupra transferului trupelor americane în Europa, UE dispune de un buget pentru consolidarea podurilor care nu sunt suficient de rezistente pentru a susține trecerea tancurilor și are mai multe pârghii asupra schimbării reglementările în blocul comunitar.

'Vorbind despre mobilitatea militară, să ne asigurăm că trupele pot fi deplasate peste frontiere în interiorul Europei este o temă foarte importantă nu doar pentru Uniunea Europeană, ci și pentru NATO', a subliniat Kramp-Karrenbauer.

Decizia, ce va fi adoptată în mod oficial de miniștrii apărării din UE joi, va însemna că membrii NATO Norvegia, Canada și SUA vor deveni primele țări din afara UE care vor colabora în cadrul Cooperării Permanente Structurate (PESCO) a UE, inițiativă menită să aprofundeze legăturile în domeniul apărării.

PESCO a fost convenită de liderii UE în decembrie 2017, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

În acest timp, UE a alocat 1,7 miliarde de euro din bugetul său comun până în anul 2028 pentru a crește așa-numita mobilitate militară în sprijinul NATO. Sporirea mobilității militare are în vedere îmbunătățirea schimbului de informații între statele UE și reducerea birocrației la frontiere, inclusiv prin armonizarea reglementărilor vamale pentru a permite desfășurări rapide și înlesnirea transportului echipamentelor militare.

La reuniunea de la Bruxelles, miniștrii apărării vor mai lua în discuție situația la frontiera Ucrainei, unde Rusia mobilizase zeci de mii de militari în urmă cu câteva săptămâni, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău