Ministrul german al apărării: Americanii au dreptate atunci când ne cer să alocăm 2% pentru Apărare

  • 16 Februarie 2017 10:12
Ministrul german al apărării: Americanii au dreptate atunci când ne cer să alocăm 2% pentru Apărare

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că înțelege apelul Statelor Unite către partenerii lor din NATO de a-și spori cheltuielile pentru Alianța Nord-Atlantică și că aliații europeni își vor îndeplini obligațiile în următorii ani, relatează Reuters.

”Noi, europenii, noi, germanii, trebuie să facem mai mult pentru propria securitate, trebuie să investim mai mult în aceasta”, a declarat Von der Leyen la televiziunea publică ARD, în contextul participării sale reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, acolo unde tema cheltuielilor militare ale tuturor aliaților NATO este un subiect central al discuțiilor.

”Americanii au dreptate când vor să audă de la noi cum vom arăta în mod convingător că putem să îndeplinim obiectivul de 2% (din PIB pentru apărare) în cadrul NATO în următorii ani”, a declarat ministrul german.

Precizările sale survin în contextul în care James Mattis, secretarul Apărării din SUA, a subliniat la prima sa participare la o reuniune NATO că Alianța rămâne o fundație solidă pentru SUA și pentru comunitatea transatlantică, dar că ”este o solicitare corectă aceea că toți cei care vor să beneficieze de cea mai bună apărare din lume trebuie să împartă proporțional costurile necesare pentru protejarea libertății”.

Politico Europe notează că supraviețuirea NATO depinde de Germania, în contextul în care diferența financiară între alocările financiare în domeniul militar dintre SUA și ceilalți aliați (Europa și Canada) este de 100 de miliarde de dolari. Publicația de la Bruxelles precizează că dacă Germania ar decide să crească bugetul Apărării la 2% din PIB, atunci ar aloca 30 de miliarde de dolari în privința cheltuielilor militare, adică o treime din decalajul amintit anterior.

În prefațarea reuniunii ministeriale NATO, Jens Stoltenberg a arătat că pentru prima oară după mulți ani trendul diminuării bugetelor apărării a fost inversat. ”Astăzi pot să vă prezint cifre actualizate pentru anul 2016. În termeni reali, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 3.8% în rândul aliaților europeni și Canadei. Acestea reprezintă o sumă de aproximativ 10 miliarde de dolari. (…) Creșterea cheltuielilor de apărare stau la baza alianței transatlantice. Vom sublinia la reuniunea noastră importanța unei repartizări echitabile a sarcinilor și a creșterii cheltuielilor pentru apărare”, a explicat secretarul general al NATO, făcând referire la principiul burden-sharing.

În anul 2015, conform raportului secretarului general al NATO, doar cinci țări aliate au respectat criteriul de alocare minim 2% din PIB pentru Apărare: Statele Unite (3.61%), Greciea (2.38%), Marea Britanie (2.21%), Estoniei (2.16%) și Poloniei (2%). Din 2017, și România va aloca 2% din PIB pentru Apărare, conform bugetului aprobat, iar acest fapt a fost confirmat și de ministrul Gabriel Leș la reuniunea NATO de la Bruxelles.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău