Ministrul finanțelor: R.Moldova va încheia anul cu o datorie de 73 de mlrd de lei

  • 23 Aprilie 2020 09:39
Ministrul finanțelor: R.Moldova va încheia anul cu o datorie de 73 de mlrd de lei

Republica Moldova va încheia anul 2020 cu o datorie de stat în valoare de aproximativ 73 de miliarde de lei. Cifra a crescut semnificativ în contextul pandemiei de COVID-19, spre deosebire de situația de până la pandemie, când autoritățile prognozau o cifră mai mică, notează IPN.

„Dacă încheiem anul 2020 în baza scenariului care este în prezent analizat de către Parlament, datoria externă a Republicii Moldova va însuma 73 de miliarde de lei, în procente ar fi aproximativ 34-35% din produsul intern brut”, a declarat viceprim-ministru Sergiu Pușcuța în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Oficialul a menționat că în condițiile în care Republica Moldova nu se confrunta cu acest val de pandemie, datoria de stat către sfârșitul anului 2020 urma să fie în valoare de 29,5% din produsul intern brut.

„În prezent, în bugetul existent, care încă nu a fost modificat, este prevăzut că datoria externa a Republici Moldova la sfârșitul anului 2020 urma să fie de 29,5% din produsul intern brut. În urma acestor realități tragice, din cauza scăderii activităților economice, înțelegem că mai mulți factori vor influența creșterea datoriei de stat”, a adăugat ministrul finanțelor.

Sergiu Pușcuța a menționat că cele 73 de miliarde de lei reprezintă datoriile atât interne, cât și externe ale țării. „Din cele 73 de miliarde, aproximativ 36% reprezintă datorii externe, iar 64% sunt datorii interne ale statului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău