Ministrul finanțelor, despre vizita Misiunii FMI la Chișinău

  • 02 Octombrie 2019 14:43
Ministrul finanțelor, despre vizita Misiunii FMI la Chișinău

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, menționează că Misiunea Fondului Monetar Internațional, care își începe vizita la Chișinău pe 2 octombrie, este una de consultare a bugetului pentru anul 2020, transmite IPN. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministra a declarat că în cadrul negocierilor cu FMI „surprize” nu vor apărea în privința politicii fiscale.

„Cum am mai spus, atunci când am avut această evaluare în regim de pompieri, când am venit la guvernare și a trebuit să stabilizăm bugetul pentru anul 2019, noi deja am negociat acele măsuri care noi am insistat să fie aplicate din 1 ianuarie 2020, pentru ca să existe o predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a notat ministra.

În altă ordine de idei, Natalia Gavrilița a precizat că Ministerul Finanțelor nu are planuri să majoreze impozitele sau să schimbe ratele de impozitare. Sistemul de impozitare pentru persoanele fizice rămâne așa cum este – cota de impozitare unică de 12%. Ceea ce a fost introdus este că, din 1 ianuarie 2020, persoanele care au un venit lunar de 30 de mii de lei și mai mult sau un venit anual de 360 de mii de lei să nu mai beneficieze de scutirea personală. Și aceste modificări deja au fost operate în lege pentru ca să existe o predictibilitate.

„Ca să fie pe înțelesul tuturor, aceasta înseamnă că persoanele care au 30 de mii de lei pe lună nu vor beneficia de scutirea de 240 de lei pe lună. Mai mult ca atât, aceasta afectează doar cinci mii de oameni. Mie chiar mi-ar plăcea ca noi să avem mult mai multe persoane care să aibă venituri mai mari de 30 de mii de lei pe lună”, menționează ministrul finanțelor.

Ministrul a mai spus că primele sarcini atunci când a venit la guvernare au fost relansarea programului cu FMI, deblocarea granturilor din partea Uniunii Europene, astfel ca să nu fie nevoie să se tăie din cheltuieli.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău