Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Pentru noi, acesta rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu Gazprom

  • 13 Noiembrie 2023 18:40
Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Pentru noi, acesta rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu Gazprom

Auditul datoriilor istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz rămâne un document valabil pentru autorități, iar Guvernul se va baza pe concluziile sale în discuțiile ulterioare cu furnizorul rus de gaze naturale, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o postare pe Facebook. Răspunsul ministrului vine la câteva ore după ce servicul de presă al Gazprom a anunțat că auditul datoriilor istorice ale „Moldovagaz” nu poate fi considerat drept un „document final adecvat”.

 „În cadrul ședinței Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz” din 2 noiembrie curent, reprezentanții Gazprom și-au exprimat poziția față de auditul datoriilor istorice, pretinse de SAP Gazprom de la compania fiică din Moldovaz”, precizează ministrul Energiei, Victor Parlicov.
 „Pentru noi, acesta rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu Gazprom.
Menționez că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom.
Între timp, vom încerca să facem claritate pe o serie de aspecte menționate în raport, pe care însă auditorii nu s-au putut pronunța în fond, din cauza lipsei documentelor în cadrul Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003.
Este vorba de contribuția Republicii Moldova la formarea SA Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii. La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, a mai precizat acesta.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău