Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Consumatorii din R. Moldova vor avea energie și căldură, gaze, la prețuri stabile

  • 04 Decembrie 2023 13:50
Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Consumatorii din R. Moldova vor avea energie și căldură, gaze, la prețuri stabile

R. Moldova are suficiente stocuri de gaze pentru a asigura consumul până la sfârșitul lunii februarie, susține ministrul Energiei Victor Parlicov, potrivit căruia în acest sezon suntem cel mai bine asigurați cu resurse energetice, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, informează Radio Chișinău.

Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie, gaze și căldură, la prețuri stabile, a mai menționat înaltul oficial.

„Putem sta liniștiți. Dincolo de gaze, avem contract pe termen lung cu centrala termoelectrică din stânga Nistrului, ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate la prețuri stabile. Avem deci asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor sălta prețurile noi suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie și căldură, gaze, la prețuri stabile. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri”, a precizat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

El a mai atras atenția că în prezent în  Rep. Moldova se pierde circa 50 la sută din căldură în clădiri, din cauza ineficienței energetice.

Ministrul Energiei a făcut apel la consum rațional de gaze și curent electric în vederea alinierii la standardele internaționale și respectării angajamentelor în privința emisiilor de gaze ale Rep. Moldova.

Ministrul s-a referit și la programul pilot ”Rabla pentru electrocasnice”, lansat acum două săptămâni. Potrivit oficialului, din cele 50 de mii de vouchere a câte 500 de lei pentru becuri led, au fost valorificate deja circa 12 mii.

Victor Parlicov  a venit, de asemenea și cu o reacție la ultimele declarații ale oligarhului fugar Ilan Șor, care continuă să livreze știri despre aducerea gazului ieftin în regiunea găgăuză, la Taraclia și Orhei. Cetățenii din aceste regiuni ar trebui să îl tragă la răspundere pentru gazul de 12 lei promis încă din luna aprilie și să ceară despăgubiri pentru pierderile financiare, a comentat Victor Parlicov.

Acum două zile, deputatul condamnat la 15 ani de închisoare, și care fuge de justiția din Rep. Moldova, declara că a negociat cu mai multe companii străine importul de gaze naturale la un preț de 137 de dolari per mia de metri cubi.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău