Victor Parlicov a participat la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

  • 22 Mai 11:30
Victor Parlicov a participat la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană

Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.Discuțiile au început cu subiectul relațiilor bilaterale, dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, focusate pe procesul de aderare a țării noastre la UE. De asemenea, au fost trecute în revistă agenda reformelor și dialogul politic, îndeosebi discuțiile s-au axat pe reformele din domeniul securității, justiției și libertății, transmite Ministerul Energiei.

În discursul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reiterat faptul că Republica Moldova se angajează să promoveze un sector energetic competitiv și durabil, integrat în piețele energetice europene, asigurând astfel securitatea energetică și accesibilitatea prețurilor pentru consumatori. Ministrul a mulțumit partenerii europeni pentru suportul acordat în procesul sincronizării sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, ceea ce va permite Republicii Moldova să se încadreze în piața energetică europeană și să aducă acasă investiții de durată și oportunități de creștere economică.

“Moldova va contribui la consolidarea securității energetice regionale, dar și la integrarea piețelor energetice, prin implicarea activă în cadrul coridorului de gaze de la Nord la Sud și prin construirea a noi interconexiuni de 400 kV cu România și, prin urmare, cu UE”, a declarat Victor Parlicov în cadrul reuniunii a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Victor Parlicov, a accentuat că prioritățile din domeniul energiei țin de promovarea eficienței energetice, creșterea capacităților de interconectare transfrontalieră a energiei electrice și a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și valorificarea potențialului energiei regenerabile generate la nivel local.

De asemenea, ministrul a menționat că principiul “eficiența energetică în primul rând” va fi aplicat în întreaga economie, iar valorificarea utilizării energiei regenerabile va alimenta creșterea economică și va spori impactul eforturilor în reducerea schimbărilor climatice.

În marja reuniunii de la Bruxelles, oficialii au făcut un schimb de opinii despre cooperarea  Republicii Moldova și Uniunii Europene în ceea ce privește politica externă și de securitate, dar și consolidarea colaborării economice și sectoriale, cu accent pe domeniile energiei și comerțului.

Ministrul Energiei, alături de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au participat la o discuție comună, dedicată subiectului securității energetice în regiunea transnistreană.

În contextul expirării contractului privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, Victor Parlicov a subliniat necesitatea menținerii stabilității în regiunea transnistreană. În acest sens, ministrul a declarat că malul drept nu va obstrucționa furnizarea de gaze de la Gazprom în stânga Nistrului, chiar și după expirarea contractului de tranzit, însă dacă gazele nu vor putea fi transportate dinspre est pe ruta tradițională, va fi necesar de găsit o rută alternativă, cum ar fi coridorul vertical, la care recent a aderat Republica Moldova.

De menționat că, reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE de la Bruxelles este prima de la decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Din delegația, condusă de prim-ministrul Dorin Recean mai fac parte viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău