Ministrul Energiei din România: Se analizează sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și Republica Moldova cu cel european

  • 01 Martie 2022 09:02
Ministrul Energiei din România: Se analizează sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și Republica Moldova cu cel european

Statele membre UE au subliniat importanța realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european, iar în prezent se analizează condițiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgență, a declarat ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, după reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei.

"Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situației prețurilor la energie și gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei și Bulgariei. Situația din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acțiuni concrete de asistență pentru Ucraina conform necesităților reale din teren și pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova funcționează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine și sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanța realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european. În prezent, se analizează condițiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgență", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres. 

Potrivit acestuia, atât în România cât și în statele membre situația aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs iar UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgență în măsura în care situația o va cere.

Ministrul Energiei a arătat, în context, că o prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare, precizând că susține maximizarea eficienței capacităților de stocare și explorarea unor rute alternative de aprovizionare.

"România sprijină parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan și operaționalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA. Ca măsură de răspuns la menținerea prețurilor crescute la energie și gaze naturale, România va prelungi măsurile de sprijin acordate populației și mediului de afaceri după data de 1 aprilie 2022. Statele Membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisiei Europene în scopul protejării populației vulnerabile și a industriei europene, în completarea toolbox-ului publicat în luna octombrie 2021. Pe termen mediu și lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependenței de importuri din Rusia, continuarea investițiilor în capabilități energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creșterea eficienței energetice și a interconexiunilor la nivelul UE. #SusținemUcraina", a mai scris ministrul pe pagina de socializare.

Pe fondul crizei din Ucraina, cu impact major asupra situației prețurilor la energie și gaze naturale în întreaga Europă, Virgil Popescu a participat luni, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată de președinția franceză a UE. România, Grecia și Bulgaria au solicitat în cursul zilei de joi organizarea în regim de urgență a a acestei reuniuni ministeriale, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

"Statele membre UE, inclusiv Romania, condamnă agresiunea militară ilegală și neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei. Au fost discutate subiecte legate de asigurarea securității în aprovizionare, pregătirea pentru situații de urgență, scenarii de acțiune pe termen lung, inclusiv din perspectiva umplerii depozitelor pentru iarna viitoare și efortul comun al UE pentru acordarea de suport Ucrainei. Statele Membre au început, în spirit de solidaritate, să ia acțiuni concrete de asistență pentru Ucraina conform necesităților reale din teren și pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE", subliniază comunicatul.

România, alături de alte state membre și organizații internaționale de profil, a subliniat importanța asigurării securității și siguranței nucleare pe amplasamentele instalațiilor nucleare din Ucraina. În acest sens, sunt așteptate măsuri suplimentare de monitorizare și control asupra situației din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în urma reuniunii guvernatorilor din data de 2 martie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău