Ministrul Energiei din România promite „sprijin total și permanent” în contextul stării de alertă timpurie pe piața gazelor din R. Moldova

  • 09 August 08:01
Ministrul Energiei din România promite „sprijin total și permanent” în contextul stării de alertă timpurie pe piața gazelor din R. Moldova

Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a anunțat ieri, 8 august, despre instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor, cauzată de evenimentele recente din regiunea Kursk. În acest context, cu un mesaj de sprijin a venit omologul său din România, Sebastian Burduja, care l-a asigurat pe Parlicov de „sprijinul total și permanent al României”, transmite Radio Chișinău.

Frații noștri de peste Prut au decis să instituie stare de alertă timpurie pe piața gazelor, din cauza evenimentelor recente din regiunea Kursk. De aceea, am avut o discuție telefonică cu prietenul meu, Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, pe care l-am asigurat de sprijinul total și permanent al României. Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență. Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic din țară.

Totodată, gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și, în prezent, se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice și se estimează să fie gata la nivelul anului 2027.

Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului. Relația dintre România și Republica Moldova este unică. Împărtășim același trecut și cu siguranță, același viitor. Suntem puternici alături, de neclintit împreună”, a mai scris ministrul Energiei din România pe rețeaua de socializare.

Citiți și: Alertă timpurie pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Ministerul Energiei inițiază măsuri preventive

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău