Ministrul Energiei din România: Primele gaze din Marea Neagră au intrat în sistemul național de transport

  • 16 Iunie 2022 12:54
Ministrul Energiei din România: Primele gaze din Marea Neagră au intrat în sistemul național de transport

Primele gaze din Marea Neagră au intrat miercuri, 15 iunie în sistemul național de transport, respectiv gazele din perimetrul de la Midia, zăcământul Ana, exploatat de Black Sea Oil & Gas, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

"Este oficial! Primele gaze din Marea Neagră au intrat astăzi în sistemul național de transport! Este vorba de gazele din perimetrul de la Midia, zăcământul Ana, exploatat de Black Sea Oil & Gas. Vom avea o cantitate de circa un miliard de metri cubi anual, în plus. Țara noastră a mai făcut un pas pentru a deveni independentă energetic", a scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, au început miercuri după-amiaza producția de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Național de Transport.

Conform unui comunicat al BSOG, anul acesta se estimează o producție de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producția la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viață estimați pentru zăcămintele Ana și Doina.

Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect în dezvoltare aflat în derulare în prezent. Acesta constă în cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana), o platformă de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor din comuna Corbu, județul Constanța. Gazele tratate sunt livrate în SNT la stația de măsurare a gazelor aflată în incinta STG.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat miercuri că a acordat Black Sea Oil & Gas, Gaz Plus Dacia și Petro Ventures Resources licența pentru desfășurarea activității de operare a conductelor de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale pentru perimetrele Pelican și Midia din Marea Neagră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău