Ministrul Economiei: Prin interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R.Moldova și România vom avea acces la piața regională, ceea ce va duce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor pentru cetățenii noștri

  • 21 August 2020 13:08
Ministrul Economiei: Prin interconectarea rețelelor de energie electrică dintre R.Moldova și România vom avea acces la piața regională, ceea ce va duce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor pentru cetățenii noștri

„Prin interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România vom avea acces la piața regională, fapt ce va conduce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor pentru cetățenii noștri", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

El a întreprins o vizită de lucru la întreprinderea de stat "Moldelectrica" pentru a se documenta despre activitatea economico-financiară a acesteia și despre planul de acțiuni stabilit pentru a doua jumătate a anului 2020, potrivit unui comuniat al Ministerului Economiei. 

Directorul general al întreprinderii, Ghenadie Dimov, a menționat că, în prima jumătate a anului curent, "Moldelectrica" a transportat energie electrică în volum de 1983,3 milioane kWh sau cu 4,6% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019. Potrivit lui Ghenadie Dimov, volumul de energie electrică transportată se explică prin scăderea consumului de energie în legătură cu criza provocată de pandemia COVID-19.

Referindu-se la proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, directorul a menționat că, la data de 23 iunie current, a fost lansată licitația pentru construcția LEA 400 kV Vulcănești - Chișinău și în luna octombrie 2020 urmează să fei deschise ofertele.

"Dezvoltarea sectorului electroenergetic și diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice este una din prioritățile Guvernului. Prin interconectarea asincronă a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România vom avea acces la piața regională, fapt ce va conduce la stabilirea în mod competitiv a prețurilor pentru cetățenii noștri", a declarat ministrul Economiei. 

Proiectul de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României este realizat prin intermediul ÎS "Moldelectrica" și Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii și este preconizat a fi finalizat în anul 2024. Valoarea totală a proiectului este de 261 mil. euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite din resursele BERD și BEI în valoare de 80 mil. euro fiecare, o parte de către Uniunea Europeană sub formă de grant în valoare de 39,94 mil. euro, prin intermediul BERD, și o parte de către Banca Mondială prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare în valoare totală de 61 mil. euro sub formă de împrumut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău