Ministrul Digitalizării al României laudă R. Moldova în privința digitalizării instituțiilor statului

  • 14 August 2022 12:57
Ministrul Digitalizării al României laudă R. Moldova în privința digitalizării instituțiilor statului

Republica Moldova se află „la ani lumină” față de România în privința digitalizării instituțiilor statului. Declarații în acest sens au fost făcute de Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării de la București, care a precizat că Republica Moldova a reușit acest lucru printr-un program al Băncii Mondiale ce a fost implementat în 10 ani, scrie infoprut.ro.

La ani lumină (este Republica Moldova, față de România, din punct de vedere al digitalizării statului – n.red.). O să vă surprindă, este peste Estonia și nu o spun eu, o spun evaluările internaționale. Soluțiile fraților noștri de peste Prut sunt peste cele estoniene”, a subliniat Sebastian Burduja pentru presa din România.

În acest context, Ministrul Digitalizării al României a explicat că a făcut o vizită în Republica Moldova pentru a lua modelul din acest stat, în ceea ce privește digitalizarea.

Am fost la Chișinău la o lună, o luna și jumătate de mandat, am semnat o comisie mixtă împreună cu vicepremierul Iurie Țurcanu, un om excepțional, un specialist adevărat și un profesionist desăvârșit. Prin această comisie mixtă, Republica Moldova ne va pune la dispoziție practic gratuit soluțiile pe care le-au dezvoltat și le-au luat 10 ani de zile”, a spus oficialul.

Întrebat ce fac mai exact cei din R. Moldova, Sebastian Burduja a precizat că aproape orice serviciu poate fi accesat online.

„În primul rând pot să își facă aproape orice serviciu public online: înmatriculări de autovehicule, plata taxelor și impozitelor, diverse petiții, răspunsuri și așa mai departe Când ANAF-ul lor le accesează datele, primesc o notificare prin SMS, dar pot să o primească și prin WhatsApp, Telegram sau alte servicii că statul le-a accesat datele. Noi am preluat acest model și am pus în Ordonanța pe cloud. Ca să revin, pentru a da siguranță și încredere românilor că datele lor vor fi mult mai bine protejate, decât în prezent, în momentul în care o instituție a statului le va accesa datele, scrie în ordonanță, există o jurnalizare, exact cum au făcut și cei din R. Moldova, o jurnalizare de neșters în care eu ca cetățean voi ști în momentul în care o instituție accesează datele, voi știi când, de ce a făcut-o și cu ce temei legal”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Totuși, potrivit ministrului Digitalizării al României puțini cetățeni ai R. Moldova accesează serviciile online.

Au reușit printr-un program al Băncii Mondiale foarte bine gândit, cu o mână de oameni și cu o voință politică de continuitate, cu toate problemele pe care le-au avut, cu toată instabilitatea de la un guvern la altul, timp de 10 ani, au dat importanță maximă transformării digitale a statului și rezultatele se văd. Din păcate, ce problemă au cei din R. Moldova astăzi, la o populație de 2 milioane de cetățeni, aproximativ 200.000 apelează la aceste servicii”, a punctat Sebastian Burduja.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău