Ministrul de finanțe britanic: Nu va exista o armonizare cu normele UE după Brexit

  • 18 Ianuarie 2020 15:00
Ministrul de finanțe britanic: Nu va exista o armonizare cu normele UE după Brexit

Ministrul de finanțe britanic, Sajid Javid, a avertizat companiile că trebuie să se împace cu ideea că nu va exista o armonizare cu normele Uniunii Europene odată ce Regatul Unit va fi părăsit blocul comunitar, informează sâmbătă EFE și dpa, preluat de Agerpres.

Confruntat cu sectorul de afaceri care face presiuni pentru menținerea unui comerț fluid și fără taxe cu UE, ministrul britanic a confirmat într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Financial Times ceea ce premierul Boris Johnson lăsase deja să se înțeleagă: și anume că Regatul Unit dorește să se rupă cu totul de Uniunea Europeană, comentează EFE.

"Nu va exista o armonizare, nu vom respecta reguli, nu vom fi în piața unică și nu vom fi în uniunea vamală - și vom face acest lucru până la sfârșitul anului", a declarat Javid, insistând că toate companiile - farmaceutice, auto, aerospațiale și alimentare - vor trebui să se adapteze la această nouă realitate. La urma urmei, au avut la dispoziție trei ani să se pregătească pentru o schimbare în relațiile comerciale cu UE, a remarcat înalta oficialitate britanică, făcând referire la referendumul din 2016 când britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din UE.

Javid recunoaște că "unele companii vor avea de câștigat, iar altele nu" de pe urma rupturii cu blocul european, însă subliniază că ceea ce contează acum este că au certitudinea Brexit-ului, și prevede că, pe termen lung, economia britanică "va fi una dintre cele mai de succes economii de pe Pământ".

Cu toate că nu menționează ce norme europene dorește să păstreze și pe care dorește să le elimine, Javid spune că pentru serviciile financiare va căuta să obțină o echivalare normativă "axată pe rezultate", cu alte cuvinte, să obțină aceleași rezultate, dar cu un cadru legal diferit.

Javid a mai explicat că viziunea sa pentru economia britanică post-Brexit, care se va reflecta în primul buget de stat, din 11 martie, se bazează pe un "capitalism uman", care se traduce prin potențarea înaltelor calificări ale britanicilor, pe de-o parte, și dezvoltarea zonelor defavorizate ale Regatului Unit, pe de altă parte.

Ministrul de finanțe britanic intenționează să obțină creștere economică prin investiții guvernamentale majore, îndeosebi în infrastructura regiunilor defavorizate, precum Midlands și nordul Angliei, unde Partidul Conservator, din care Javid face parte, a înregistrat rezultate bune la scrutinul de luna trecută.

Pe viitor, mult mai mulți bani vor fi investiți în pregătirea specialiștilor, măsură pentru care Javid are în vedere o creștere a impozitelor pe termen mediu cu speranța de a stimula creșterea economică și de a crește productivitatea.

Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană la 31 ianuarie. În timpul unei perioade de tranziție, care durează până la finalul anului 2020, Londra și Bruxellesul trebuie să ajungă la un acord cu privire la viitoarea relație. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău