Ministrul de externe turc avertizează că relațiile cu SUA sunt „într-un punct foarte critic”

  • 12 Februarie 2018 14:10
Ministrul de externe turc avertizează că relațiile cu SUA sunt „într-un punct foarte critic”

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avertizat luni că există o gravă problemă de încredere între Washington și Ankara, ale căror relații se află într-un moment 'foarte critic', riscând să se deterioreze total, transmit dpa și AFP.

Șeful diplomației turce a făcut aceste afirmații la o zi după ce consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, H.R. McMaster, s-a aflat în Turcia și înaintea vizitei pe care secretarul de stat Rex Tillerson ar urma să o facă la Ankara în această săptămână.

'Relațiile noastre se află într-un punct foarte critic. Fie vom repara această relație, fie ea va fi complet distrusă. Nu există nicio altă opțiune', a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă la Istanbul.

El a mai afirmat că așteptările Turciei sunt 'clare și nete', și că acestea au fost comunicate Washingtonului.

Cavusoglu a cerut 'măsuri concrete' din partea Statelor Unite, în loc de promisiuni, arătând că încrederea trebuie restabilită între cele două țări.

Relațiile dintre Ankara și Washington, deja tensionate după puciul eșuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat și mai mult din cauza sprijinului american pentru miliția kurdă siriană Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), pe care regimul turc o consideră 'teroristă' și împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operațiune militară în enclava siriană Afrin.

De la debutul ofensivei, Turcia a avertizat în mai multe rânduri Statele Unite că ar putea avansa spre Manbij - la circa o sută km de est de Afrin, controlat de asemenea de YPG -, dar alături de militari americani.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut ca militarii americani să se retragă din Manbij, pentru a se evita orice confruntare directă între cele două forțe aliate în cadrul NATO.

Subiectul a fost abordat duminică de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, H.R. McMaster, și omologul său turc Ibrahim Kalin, în timpul unei întâlniri la Istanbul în care au insistat asupra 'parteneriatului strategic pe termen lung' între Ankara și Washington. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:47 %
Vint:7,2 m/s
Fri
10
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău