Ministrul de Externe român: România vrea să obțină excepții de la SUA pentru ridicarea vizelor, făcând apel la statutul de partener strategic

  • 19 Martie 2021 10:18
Ministrul de Externe român: România vrea să obțină excepții de la SUA pentru ridicarea vizelor, făcând apel la statutul de partener strategic

România vrea să convingă Statele Unite să adopte o serie de excepții de la legislația americană, astfel încât românii să poată călători în SUA fără viză, anunță ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care vrea să se folosească de statutul de partener strategic al României. Potrivit legilor în vigoare, SUA nu poate ridica vizele pentru români, întrucât gradul de respingere a cererilor de viză este prea mare. În paralel, MAE român are în vedere și declanșarea unei campanii de comunicare publică internă privind programul Visa Waiver.

Bogdan Aurescu a anunțat într-un interviu pentru Agerpres că un grup de lucru româno-american analizează obiectivul țării noastre de a fi inclusă în Visa Waiver și a explicat care sunt direcțiile de acțiune. Ministrul spune că România se va folosi de statutul ei de partener strategic al Statelor Unite pentru a încerca să obțină derogări de la legea americană privind regimul vizelor.

Este avută în vedere „o serie de inițiative la nivelul Congresului Statelor Unite, pentru a vedea în ce măsură este posibilă modificarea legislației sau flexibilizarea legislației americane, care prevede acest plafon de 3%, în așa fel încât, pentru aliați puternici, parteneri strategici, dedicați, cum este România, să poată fi, eventual, identificate o serie de excepții”, a declarat Bogdan Aurescu.

În contextul Parteneriatului Strategic româno - american, Bogdan Aurescu afirmă că România susține o creștere a prezenței militare americane.

„Suntem încurajați de faptul că actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane pentru acest an fiscal, NDAA (National Defense Authorization Act - n.r.), prevede o sarcină pentru Departamentul de Stat și pentru Pentagon pentru a evalua prezența militară americană nu numai la nivel global, dar și în regiune, inclusiv în ceea ce privește România”, evidențiază ministrul român de Externe.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe va face și o campanie de informare privind programul Visa Waiver și condițiile de ridicare a vizelor pentru români.

„Avem în vedere în perioada următoare și declanșarea unei noi campanii de comunicare publică cu privire la acest program Visa Waiver, pentru că ultimul criteriu pe care îl mai avem de îndeplinit este acela al ratei de refuz. Rata de refuz este prevăzută în legislația americană la nivelul unui plafon de 3% din numărul de cereri care se fac pentru acordarea de viză de scurtă ședere în Statele Unite. Este important să folosim toate pârghiile, inclusiv acelea de conștientizare publică, cu privire la șansele unui cetățean român de a obține viză, în așa fel încât acest nivel să scadă până la 3%”, arată ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,7
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău