Ministrul de Externe, Nicu Popescu, la Moscova: Prezența grupului operativ al trupelor ruse contravine statutului de neutralitate al R. Moldova, iar retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii noastre externe

  • 17 Noiembrie 2021 14:05
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, la Moscova: Prezența grupului operativ al trupelor ruse contravine statutului de neutralitate al R. Moldova, iar retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii noastre externe

Rusia joacă un rol important în procesul de reglementare a problemei transnistrene, dar Chișinăul pledează în continuare pentru retragerea trupelor ruse din regiune. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Nicu Popescu, într-o conferință de presă comună pe care a susținut-o, astăzi, la Moscova, alături de omologul său rus Serghei Lavrov. Cei doi miniștri  au semnat o declarație comună în contextul celor 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie moldo-rus, fiind semnat și planul de consultări între cele două ministere de externe pentru anii 2022-2023. 

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a declarat că discuțiile cu omologul său moldovean au fost constructive și a precizat că s-a discutat pe marginea unui parteneriat bilateral pragmatic. În contextul relansării relațiilor comerciale moldo-ruse, Serghei Lavrov a specificat că anul viitor va avea loc a 17-a ședință a comisiei mixte. Ministrul rus de externe a mai spus că Rusia va continua să aibă rolul de mediator în rezolvarea problemei transnistrene.

„Noi am confirmat astăzi dorința de a menține echilibrul în relația cu structurile integraționiste euroasiatice și Uniunea Europeană. Reieșim din statutul de neutralitate a Republicii Moldova, confirmat în constituția țării. Rusia va continua să exercite rolul de mediator și garant în conflictul transnistrean. Noi am subliniat importanța realizării consecutive pe viitor a acordurilor semnate între Chișinău și Tiraspol în cadrul consolidării încrederii care să ducă la o reglementare viabilă și totală a situației de la Nistru”, a declarat Serghei Lavrov. 

Șeful diplomației moldovene Nicu Popescu a declarat că discuțiile au vizat restabilirea relațiilor comerciale moldo-ruse, iar partea rusă va examina oportunitatea de a relaxa regimul pentru exporturile moldovenești. Nicu Popescu a mai spus că un subiect important de pe agenda discuțiilor a fost problema transnistreană. Pentru autoritățile de la Chișinău este o prioritate, în continuare, ca trupele ruse să fie retrase din stânga Nistrului, a declarat Nicu Popoescu.

„În ce privește prezența grupului operativ al trupelor ruse ruse în regiunea transnistreană a RM, poziția noastră rămâne neschimbată. Această prezență contravine statutului de neutralitate stipulată în Constituția moldovenească, iar retragerea armatei ruse este o prioritate a politicii noastre externe.”, a subliniat ministrul de Externe. 

Vizita șefului diplomației moldovene în Federația Rusă are loc într-un moment în care relația Chișinău-Moscova traversează o perioadă complicată, potrivit analiștilor. În prezent Rep. Moldova nu are un ambasador la Moscova, după ce fostul șef al misiunii, Vladimir Golovatiuc, numit în funcție de ex-președintele Igor Dodon, a fost rechemat din post în urma unui scandal.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău