Ministrul de Externe Nicu Popescu: Dintre toate statele candidate la aderare la UE, Republica Moldova a avut cele mai substanțiale progrese

  • 24 Noiembrie 2023 18:38
Ministrul de Externe Nicu Popescu: Dintre toate statele candidate la aderare la UE, Republica Moldova a avut cele mai substanțiale progrese

"Republica Moldova a reușit să avanseze substanțial pe cel mai mare număr de capitole din raportul Comisiei Europene și avem un dosar bine făcut", a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu care spune că dintre toate statele candidate la aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova a avut cele mai substanțiale progrese, la emisiunea "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, citat de Radio Chișinău.

"În iunie 2022, Republica Moldova a primit cele nouă recomandări din partea Comisiei Uniunii Europene și constatarea Comisiei UE este că Republica Moldova a îndeplinit 94% din acțiunile necesare pentru implementarea celor nouă recomandări, mai avem anumite măsuri pe care ne concentrăm. Pe partea mai tehnică de transpunere de implementare a acquis-ului comunitar a progreselor în domeniul legislativ, aici Republica Moldova este un lider. Dintre toate statele candidate la aderare la UE, Republica Moldova a avut cele mai substanțiale progrese. Dacă comparați raportul Comisiei Europene pe fiecare stat candidat, veți vedea că Republica Moldova a reușit să avanseze substanțial pe cel mai mare număr de capitole, nouă din 33 de capitole. Avem un dosar bine făcut, dar, evident, la această etapă nu putem prezice rezultatul acestui viitor Consiliu", a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Șeful diplomației de la Chișinău spune că se discută în continuu cu statele membre ale Uniunii Europene pentru convingerea statelor membre că la următorul Consiliu European Republica Moldova să primească undă verde pentru demararea negocierilor de aderare.

"Negocierile se vor duce până în ultimul moment. Aceste negocieri au loc între statele UE și aici urmărim cu atenție discuțiile din interiorul Uniunii Europene. Avem contacte bilaterale, prietenii chiar foarte strânse cu fiecare stat membru al Uniunii Europene. În următoarele săptămâni vom continua discuțiile, monitorizarea, dar și efortul nostru constant de convingerea statelor membre că la următorul Consiliu European, este reuniunea șefilor de state membre din UE, Republica Moldova va primi undă verde pentru demararea negocierilor de aderare. Intrăm în aceste discuții cu un dosar excelent, cu temele de acasă făcute excelent, în special în două categorii", menționează ministrul.

Totodată, eforturile Guvernului în realizarea agendei de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană vor fi amplificate prin crearea, în cadrul Cancelariei de Stat, a Biroului pentru integrare europeană.

"În următoarea etapă intrăm într-o nouă dinamică mult mai solicitantă, mult mai voluminoasă ca lucru și va trebui să avem experți sectoriale pe domenii foarte tehnice. Ieri am adoptat hotărârea de Guvern privind înființarea acestui birou, Republica Moldova a făcut exact ce a făcut absolut toate statele candidate la o anumită etapă", precizează Nicu Popescu.

 

În cazul în care Bruxelles-ul va da undă verde Chișinăului, ministrul de externe spune că domeniul justiției va fi cel cu care Republica Moldova va începe negocierile de aderare la UE.

"Sunt mai multe dimensiuni, în primul rând, la această etapă, principalul efort pe care trebuie să-l depună Republica Moldova este în domeniul justiției. Tot cu acest domeniu urmează să începem negocierile de aderare la UE, atunci când statele membre vor da undă verde acestui proces. Justiția e prioritatea noastră, a societății noastre, dar și în dialogul nostru cu UE. Acest lucru este prima prioritate pentru societatea noastră, pentru guvern și pentru UE, începem cu cele mai grele și, în paralel, progresăm pe celelalte domenii", precizează ministrul Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău