Ministrul de Externe, Mihai Popșoi: Prioritățile rămân integrarea europeană și relațiile cu partenerii strategici

  • 29 Ianuarie 14:35
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi: Prioritățile rămân integrarea europeană și relațiile cu partenerii strategici

Noul ministru de Externe, Mihai Popșoi, a depus astăzi la Președinție jurământul de învestire. Continuarea parcursului de integrare europeană, precum și fortificarea dialogului strategic cu România, Statele Unite ale Americii și Ucraina, sunt printre prioritățile șefului diplomației moldovenești, enunțate într-o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unui briefing susținut după ceremonia de învestire, noul ministru de Externe, Mihai Popșoi a declarat că printre prioritățile sale vor fi integrarea europeană a Republicii Moldova, continuarea dialogului excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România, Statele Unite și Ucraina.

În relația cu Federația Rusă, Mihai Popșoi a declarat că poziția Republicii Moldova în comunicarea cu Moscova, ca și în comunicarea cu oricare alt stat, va fi bazată pe interesul național al țării.

Fiind întrebat despre aportul Ministerului de Externe la definitivarea diferendului transnistrean, Mihai Popșoi a menționat că urmează să ne asigurăm că toate țările partenere respectă integralitatea teritorială a Rep. Moldova.

„Acest dialog a fost complicat, în special cu unele țări, pentru că doar o singură țară în toți cei 30 de ani a ținut armata sa pe teritoriul Republicii Moldova, violând astfel statutul de neutralitate. Va trebui să depunem eforturi susținute așa încât să obținem acest respect al neutralității, suveranității și independenții noastre de către toți actorii internaționali. Sunt sigur că diplomația Republicii Moldova, cu abilitatea și profesionalismul care îi sunt caracteristice, va contribui la acest efort”, spune Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi a precizat că Ministerul Afacerilor Externe nu urmează să fie reformat ci va continua să-și exercite mandatul ca și până acum, doar că cealaltă componentă – de integrare europeană – devine „afaceri europene”, fiind preluată de către Cristina Gherasimov. 

Apariția unei noi funcții, de ministru al Afacerilor Europene, este o practică veche, preluată de la statele care au negociat aderarea la Uniunea Europeană, susține analistul politic, Anatol Țaranu.  

„Mihai Popșoi a fost investit în funcția de ministru de Externe în condițiile în care ministerul a fost divizat. Acum a survenit o reformă, o schimbare de structură. Negocierile privind integrarea europeană au fost preluate de noul ministru, doamna Gherasim. Mihai Popșoi va fi nevoit să îndeplinească funcția de ministru de externe într-o formulă mai redusă decât cea care a fost a domnului Popescu. În rest, rămâne de văzut. Apariția unui nou minister sau a unei funcții de ministru, inclusiv pe post de negociator-șef pe integrarea europeană, este o practică care a fost utilizată și de alte state candidate la aderare, iar această practică s-a adeverit a fi una utilă. Rep. Moldova nu face nimic altceva decât să folosească experiența altor state în această  privință”, declară Anatolie Țăranu

Funcția de ministru de Externe a rămas vacantă după demisia, săptămâna trecută, a  fostului ministru, Nicu Popescu, după aproape doi ani și jumătate în fruntea diplomației moldovenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău