Ministrul de externe japonez efectuează o vizită în China, în contextul unor tensiuni regionale

  • 27 Ianuarie 2018 12:15
Ministrul de externe japonez efectuează o vizită în China, în contextul unor tensiuni regionale

Ministrul de externe japonez Taro Kono efectuează începând de sâmbătă o vizită de două zile la Beijing în cursul căreia diplomați din cele două țări vor avea convorbiri privind dezvoltarea relațiilor și probleme regionale, relatează DPA.

Aceasta este prima vizită efectuată de un ministru de externe japonez în China de la cea efectuată de predecesorul lui Kono, Fumio Kishida, care a vizitat Beijingul în aprilie 2016.

Vizita efectuată de Taro Kono survine într-o perioadă de tensiuni reînnoite cu privire la un grup de insule administrate de Japonia în Marea Chinei de Est pe care Japonia le numește Senkaku și China Diaoyu.

În cursul convorbirilor cu omologul său chinez Wang Yi, ministrul japonez urmează să discute de asenmenea aspecte legate de dosarul nuclear nord-coreean și să pună bazele pentru un summit trilateral între Japonia, China și Coreea de Sud, a anunțat Ministerul de Externe japonez citat de agenția de presă niponă Kyodo.

'Relațiile dintre China și Japonia se mențin într-un cadru de îmbunătățire în pofida diferitelor provocări', a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Premierul japonez Shinzo Abe și președintele chinez Xi Jinping au promis în noiembrie un nou început în relațiile bilaterale, deși recentele tensiuni din Marea Chinei de Est par să fi împiedicat aceste eforturi.

Japonia a protestat la începutul lunii față de prezența unei nave militare chineze și a unui submarin neidentificat în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est, cerând Beijingului să evite acțiunile care ar putea afecta îmbunătățirea relațiilor bilaterale, relatau la momentul respectiv Reuters și DPA.

Submarinul și fregata chineză s-au apropiat de ceea ce Japonia consideră a fi apele sale teritoriale în jurul insulelor Senkak, administrate de Tokyo, dar și de China și de Taiwan, transmite Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău