Ministrul de externe italian avertizează că ''războiul mondial al pâinii a început deja''

  • 05 Iunie 2022 11:54
Ministrul de externe italian avertizează că ''războiul mondial al pâinii a început deja''

Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sâmbătă că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase țări vulnerabile, iar această situație implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa", transmite EFE, citată de Agerpres.

"Războiul mondial al pâinii este deja în desfășurare și trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizațiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm", a avertizat Di Maio.

EFE amintește că, înainte de invazia rusă, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și fertilizatori pentru agricultură, iar mărfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Președintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putință, care să includă și un acord privind grânele, dar și un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor și a copiilor aflați sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el.

"Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse", a subliniat Di Maio, care a explicat că "ceea ce facem este să acționăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa".

Di Maio a amintit că a avut loc o primă sesiune de dialog cu țările mediteraneene pe tema securității alimentare, "toți partenerii acționăm concertat cu Germania, Turcia, Franța și multe alte țări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantitățile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina".

Italia s-a oferit în urmă cu câteva zile să demineze porturile Ucrainei și să creeze "coridoare maritime" pentru transportul grâului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca să-i ceară deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina și din porturile de la Marea Neagră și Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a răspuns că, dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse Rusiei, țara sa va putea exporta cereale.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securității alimentare războiul dintre Ucraina și Rusia, ambele țări, mari exportatoare de cereale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Thu
18
Fri
15
Sat
16
Sun
17
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău