Ministrul de Externe estonian: Trebuie să continuăm să izolăm Rusia politic și economic

  • 04 Aprilie 2022 15:45
Ministrul de Externe estonian: Trebuie să continuăm să izolăm Rusia politic și economic

Ministrul estonian al Afacerilor Externe, Eva-Maria Liimets, aflată luni în vizită la București, a declarat că Rusia trebuie izolată în continuare din punct de vedere politic și economic, menționând că este important ca negocierile ruso-ucrainene să se desfășoare fără presiune militară.

Liimets a participat la o dezbatere organizată de think tank-ul New Strategy Center, la Cercul Militar Național, eveniment la care a participat și ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.

"Comunitatea internațională trebuie să continue să susțină Ucraina. Pentru partea ucraineană este important să poarte negocieri fără presiune militară. E important să vedem dialog între părți, dar cred că e puțin cam naiv să aștepți rezultatele pe termen lung de la aceste discuții. Pentru comunitatea internațională e foarte important să continue să susțină Ucraina din punct de vedere economic, dar și din punct de vedere politic, precum și cu ajutoare militare, astfel încât forțele ucrainene să poată să își apere țara până ce negocierile de pace vor ajunge la un rezultat. E important ca Rusia să simtă că este vorba despre un eșec strategic, deoarece este total inacceptabil să începi un război de amploare în Europa în care mii de civili sunt uciși. Trebuie să continuăm să izolăm Rusia politic și economic, prin sancțiuni", a spus ea.

Ministrul estonian a evidențiat că situația de securitate în regiune s-a schimbat după ce Rusia a încălcat acordurile internaționale și fundamentele de bază ale arhitecturii europene de securitate.

"Nu mai există încredere față de Rusia. De aceea, trebuie să continuăm să consolidăm securitatea, postura de apărare și descurajare a NATO și securitatea țărilor noastre. În acest moment vedem lupta între democrații și autocrații și trebuie să ne axăm pe securitatea teritoriilor noastre și apărarea valorilor democratice", a susținut Eva-Maria Liimets.

Ea a pledat pentru consolidarea Flancului estic al NATO și a salutat deciziile recente ale alianței, în special în ceea ce privește crearea a patru noi grupuri de luptă.

"Trebuie să continuăm să consolidăm postura de apărare și descurajare pe Flancul estic al NATO. (...) Vedem că situația în Europa s-a schimbat față de anul 2016, când statele membre au stabilit actuala postură de apărare și descurajare și conceptul de prezență avansată consolidată. Avem un război în Europa în acest moment, iar comportamentul Rusiei este imprevizibil. Trebuie să facem toate aceste schimbări. Trebuie să scriem în conceptul strategic în mod clar că Rusia reprezintă o amenințare și să subliniem că sarcina principală a NATO este apărarea colectivă. (...) În ceea ce privește Rusia și situația de securitate din regiunea noastră, este clar că nu putem să revenim la perioada de dinainte de 24 februarie. Trebuie să reflectăm aceste preocupări în documentele noastre strategice. Trebuie să reflectăm faptul că există în Europa o țară care este dispusă să își invadeze statele vecine suverane și trebuie să fim pregătiți pentru a face față acestei amenințări", a evidențiat Eva-Maria Liimets.

Conform ministrului estonian, declarațiile președintelui rus Vladimir Putin referitoare la schimbarea mediului de securitate din Europa sunt "inacceptabile" și "îngrijorătoare".

"Putin a spus că ar vrea să schimbe mediul de securitate în Europa. Asta înseamnă că nu vor să invadeze doar Ucraina, ci și ca NATO să își retragă trupele din țara noastră sau să încetăm exercițiile NATO în țările noastre sau să încetăm extinderea NATO. Sunt multe cereri din partea Rusiei care sunt inacceptabile pentru noi. Conform arhitecturii de securitate europene, toate statele suverane au dreptul de a-și alege garanțiile de securitate. Rusia vrea să schimbe acest concept, ceea ce este foarte îngrijorător pentru noi. Cu toții vrem să vedem că negocierile de pace au succes și că pacea este restaurată. Din păcate, la acest moment, Rusia nu-și arată intenția de a se retrage din Ucraina și de a contribui la restabilirea integrității teritoriale a acestei țări. Ucraina este sub o presiune imensă", a transmis Liimets.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău