Ministrul de Externe de la București: Declarațiile de Unire a R.Moldova cu România nu au valoare juridică

  • 10 Martie 2018 20:03
Ministrul de Externe de la București: Declarațiile de Unire a R.Moldova cu România nu au valoare juridică

Ministerul de Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a afirmat sâmbătă, la Ploiești, că declarațiile de unire a României cu Republica Moldova sunt ”expresia unei dorințe de a fi mai aproape”, însă ele nu au o valoare juridică.

"Din punctul meu de vedere, declarațiile privind unirea pe care le-au adoptat mai multe municipalități sau conduceri de comune sunt de fapt expresia dorinței de a fi mult mai aproape de România. Ele nu au valoare juridică, sunt expresia unei dorințe pe care o înțelegem și pe care o respectăm. Același lucru este valabil și în ceea ce privește declarația politică a Consiliului de la Prahova. Există aici un sentiment foarte puternic pentru o strângere a legăturilor cu Moldova, Prahova este probabil unul dintre județele care a organizat cele mai multe acțiuni în Republica Moldova. (...) Deci, este expresia unei dorințe de a fi mai aproape, din punctul nostru de vedere ele nu au niciun fel de valoare juridică și nu afectează în niciun fel relațiile noastre cu Republica Moldova", a spus Meleșcanu, într-o conferință de presă, relatează Agerpres.

De asemenea, el a precizat că există o diferență de viziune între președintele Igor Dodon și majoritatea guvernamentală și parlamentară din Republica Moldova.

"Eu cred că trebuie să facem o distincție foarte clară între poziția președintelui Dodon și care este voința politică a Guvernului și a Parlamentului Republicii Moldova. Vreau să vă asigur, (...) există un respect deosebit și mulțumiri calde pentru tot ceea ce face România în sprijinirea Republicii Moldova. Există o diferență de viziune între președintele Dodon, care este mai degrabă preocupat de orientarea Republicii Moldova spre spațiul estic și de majoritatea guvernamentală și de majoritatea parlamentară care susțin ideea drumului european al Republicii Moldova, idee în care România contribuie foarte substanțial", a mai spus Meleșcanu.

O declarație de reunire a României cu Republica Moldova a fost semnată, miercuri, de conducerea Consiliului Județean (CJ) Prahova și de consilierii județeni, prin acest document cerându-se Parlamentelor celor două țări să adopte o declarație comună privind reîntregirea țării și a neamului românesc, dar și un pachet pachet de legi în acest sens. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău