Ministrul de externe britanic cere sancțiuni mai drastice împotriva Moscovei

  • 21 August 2018 19:38
Ministrul de externe britanic cere sancțiuni mai drastice împotriva Moscovei

Informația lansată de Microsoft, potrivit căreia hackeri ruși ar fi atacat instituții politice din Statele Unite, este preluată de majoritatea presei internaționale.

"Gigantul tehnologiei a anunțat că hackerii au creat versiuni false ale unor website-uri folosite de Senat și de organizații nonprofit de la Washington", relatează Washington Post. New York Times scrie că "unitatea de contrainformații a armatei ruse care a încercat să influențeze alegerile din 2016 pare acum a avea o nouă țintă, anume un institut conservator american care a rupt relațiile cu președintele Trump". În opinia Wall Street Journal, "hackerii ruși care au avut legătură cu atacurile cibernetice lansate asupra Partidului Democrat își extind acum obiectivele vizate, în vederea scrutinului de la jumătatea mandatului președintelui Trump". Citat de agenția de presă rusă Tass, secretarul de presă al președintelui Putin afirmă că acuzațiile firmei Microsoft "nu se bazează pe niciun fel de probe" și că "nu știe nimic despre ce hackeri se vorbește" și nici "în ce constă influența asupra alegerilor" americane.

Din Regatul Unit, The Times îl citează pe ministrul de externe britanic, care se află într-o vizită la Washington și a făcut apel la constituirea unei alianțe occidentale și aplicarea unor sancțiuni mai drastice împotriva Moscovei. Însă EUobserver atenționează că "apelul Regatului Unit la instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei riscă să pună în evidență diviziunile existente în Uniunea Europeană".

În ceea ce-l privește pe președintele american, într-un interviu fluviu difuzat de Reuters, Trump a declarat că va menține sancțiunile la adresa Moscovei, a mărturisit că se teme că orice declarație va face sub jurământ în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller despre rolul Rusiei în alegerile americane din 2016 ar putea fi folosită pentru a-l acuza de sperjur și a apreciat că probabil va avea o nouă întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pe care îl prețuiește în mod deosebit. Chiar dacă, așa cum informează Le Soir citând Agenția internațională a energiei atomice, nu sunt indicii de denuclearizare în Coreea de Nord.

Vești ceva mai bune din Grecia, al cărei premier s-a felicitat pentru sfârșitul "Odiseei moderne". "Ieșirea Greciei din cei nouă ani de criză și de pachete de asistență internațională marchează o 'nouă zi' pentru țară, o 'zi a izbăvirii și totodată zorii unei noi ere', a spus premierul Alexis Tsipras" într-o intervenție televizată de pe insula Ithaca, citat de ziarul Kathimerini. Un adevărat simbol, "insula legendară din Marea Ionică a fost punctul de plecare și de înapoiere al eroului Odiseei lui Homer, Ulise, el însuși întors teafăr din lunga sa călătorie de zece ani, explică Le Monde.

Și în fine, despre un alt fel de călătorii, de data aceasta moderne, informează Financial Times: În premieră, cea mai mare firmă de transporturi maritime, Maersk, lansează un proiect experimental pe o rută arctică - o alternativă la Canalul Suez, scrie publicația londoneză.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău