Ministrul de externe al României vrea explicații din partea Rusiei după ce Moscova a cerut SUA să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu

  • 08 Februarie 2019 12:20
Ministrul de externe al României vrea explicații din partea Rusiei după ce Moscova a cerut SUA să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu Antena3

Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, vrea explicații din partea Rusiei, după ce Moscova a cerut Statelor Unite să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu, ca o condiție pentru a reveni în Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare.

Statele Unite și Rusia și-au suspendat obligația de a respecta Tratatul după ce s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor.

Moscova susține că lansatoarele din România pot fi folosite și pentru rachete cu rază medie Tomahawk, interzise prin Tratatul INF.

Ministrul Meleșcanu a repetat că scutul de la Deveselu este pur defensiv și a adăugat că rachetele Tomahawk au ieșit de un an din dotarea armatei americane. Ministrul român de externe crede că Rusia este, de fapt, în căutare de argumente pentru a-și justifica propriile încălcări ale Tratatului.

„Sigura explicație este că la ora actuală, Rusia, prin acțiunile și programele pe care le are, de pregătire a unor rachete hipersonice și cu rază medie extinsă, practic, încalcă prevederile Tratatului privind forțele nucleare intermediare semnat cu SUA și la ultima întâlnire la nivel înalt, la NATO, în decembrie anul trecut, s-a spus foarte clar că toate țările membre ale NATO sprijină ideea continuării acestui tratat, cu condiția ca Federația Rusă să respecte prevederile și să nu încalce obligațiile pe care și le-a asumat prin tratat. Cred că este, pur și simplu, o manieră de comunicare pentru a acoperi sau a găsi, să zicem, o explicație față de măsurile luate de Federația Rusă în ultima perioadă”, a declarat Teodor Meleșcanu, în cadrul unui interviu pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI.

Menționăm că Ministerul rus al Apărării a propus Statelor Unite să distrugă lansatoarele universale MK-41 desfășurate la sol, dar proiectate și pentru a lansa și rachete de croazieră Tomahawk. Aceste lansatoare sunt amplasate la Baza antirachetă din România, urmând să fie desfășurate în Polonia și, posibil, în Japonia. Rusia afirmă că aceste lansatoare se pot folosi nu doar pentru rachete interceptoare, ci și pentru lansarea de la sol a rachetelor Tomahawk, rachete cu rază medie, ceea ce Tratatul INF interzice.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău