Ministrul de externe al României vrea explicaţii din partea Rusiei după ce Moscova a cerut SUA să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu

  • 08 Februarie 12:20
Ministrul de externe al României vrea explicaţii din partea Rusiei după ce Moscova a cerut SUA să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu Antena3

Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, vrea explicaţii din partea Rusiei, după ce Moscova a cerut Statelor Unite să elimine scutul antirachetă al NATO de la Deveselu, ca o condiţie pentru a reveni în Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare.

Statele Unite şi Rusia şi-au suspendat obligaţia de a respecta Tratatul după ce s-au acuzat reciproc de încălcarea prevederilor.

Moscova susţine că lansatoarele din România pot fi folosite şi pentru rachete cu rază medie Tomahawk, interzise prin Tratatul INF.

Ministrul Meleşcanu a repetat că scutul de la Deveselu este pur defensiv şi a adăugat că rachetele Tomahawk au ieşit de un an din dotarea armatei americane. Ministrul român de externe crede că Rusia este, de fapt, în căutare de argumente pentru a-şi justifica propriile încălcări ale Tratatului.

„Sigura explicaţie este că la ora actuală, Rusia, prin acţiunile şi programele pe care le are, de pregătire a unor rachete hipersonice şi cu rază medie extinsă, practic, încalcă prevederile Tratatului privind forţele nucleare intermediare semnat cu SUA şi la ultima întâlnire la nivel înalt, la NATO, în decembrie anul trecut, s-a spus foarte clar că toate ţările membre ale NATO sprijină ideea continuării acestui tratat, cu condiţia ca Federaţia Rusă să respecte prevederile şi să nu încalce obligaţiile pe care şi le-a asumat prin tratat. Cred că este, pur şi simplu, o manieră de comunicare pentru a acoperi sau a găsi, să zicem, o explicaţie faţă de măsurile luate de Federaţia Rusă în ultima perioadă”, a declarat Teodor Meleșcanu, în cadrul unui interviu pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.

Menționăm că Ministerul rus al Apărării a propus Statelor Unite să distrugă lansatoarele universale MK-41 desfăşurate la sol, dar proiectate şi pentru a lansa şi rachete de croazieră Tomahawk. Aceste lansatoare sunt amplasate la Baza antirachetă din România, urmând să fie desfăşurate în Polonia şi, posibil, în Japonia. Rusia afirmă că aceste lansatoare se pot folosi nu doar pentru rachete interceptoare, ci şi pentru lansarea de la sol a rachetelor Tomahawk, rachete cu rază medie, ceea ce Tratatul INF interzice.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
23,75 °C
cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,5 m/s
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău