Ministrul de Externe al Letoniei: Suntem absolut deschiși să ne implicăm cu toate eforturile posibile în investigarea așa-numitului miliard furat

  • 28 Iunie 2019 11:20
Ministrul de Externe al Letoniei: Suntem absolut deschiși să ne implicăm cu toate eforturile posibile în investigarea așa-numitului miliard furat Sputnik International

Republica Moldova și Letonia vor coopera pentru investigarea furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Despre aceasta au anunțat miniștrii afacerilor externe de la Chișinău și Riga. Oficialii au discutat la Chișinău despre relațiile bilaterale și despre domeniile în care vor coopera.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat, după o întrevedere cu omologul său leton Edgar Rinkevics, aflat la Chișinău, că R. Moldova va colabora cu Letonia pentru investigarea fraudei bancare. De asemenea, Curtea Constituțională de la Riga va coopera cu cea de la Chișinău.

În relația bilaterală am discutat despre cooperarea dintre Curtea Constituțională a Letoniei și cea a Republicii Moldova. Anterior din cauza situației de la Chișinău, Letonia a fost nevoită să fie mai reticentă, acum avem tot interesul să reluăm această asistență. Am discutat cooperarea bilaterală în procesul de investigare a furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc, o anumită parte din acei bani au fost direcționați prin sistemul bancar leton și avem un interes comun de a identifica unde au ajuns acești bani și de a încerca să recuperăm măcar o parte din ei”, a subliniat Nicu Popescu. 

În discuțiile cu ministrul leton de externe, șeful diplomației de la Chișinău a vorbit și despre relațiile cu Uniunea Europeană, printre priorități fiind deblocarea asistenței financiare și relansarea dialogului politic cu partenerii europeni. Nicu Popescu și-a exprimat dorința ca Uniunea Europeană să majoreze cotele de export pentru R. Moldova și să elimine costurile suplimentare pentru roaming.

La rândul său, ministrul de Externe al Letoniei, Edgar Rinkevics, a spus că țara sa este gată să ofere R. Moldova tot sprijinul în implementarea reformelor. El a mai subliniat că este important ca reformele în R. Moldova să fie reale.

Noi susținem felul în care se desfășoară lucrurile pe agenda democratică R. Moldova și cursul pe care R. Moldova îl alege pentru guvern. Letonia este gata să ofere tot sprijinul pentru reformele ce presupun lupta împotriva corupție, a spălării banilor. Suntem mereu gata să vă ajutăm pe această cale. Cu cât mai multe reforme vor fi cu adevărat implementate, în mod real, cu atât mai mare va fi susținerea UE. Noi suntem absolut deschiși să ne implicăm cu toate eforturile posibile în investigarea așa-numitului miliard furat.  Republica Moldova trebuie doar să ne solicite acest lucru”, a afirmat Edgar Rinkevics. 

Ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, se află într-o vizită în R. Moldova, în perioada 27-28 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău