Ministrul de Externe al Irlandei: UE nu va răspunde la “amenințările” lui Boris Johnson în disputa de la granița cu Irlanda de Nord

  • 04 Februarie 2021 15:15
Ministrul de Externe al Irlandei: UE nu va răspunde la “amenințările” lui Boris Johnson în disputa de la granița cu Irlanda de Nord

UE nu va renunța și nici nu va schimba controversatele acorduri Brexit privind granița în favoarea Irlandei de Nord, ca răspuns la “cererile sau amenințările unilaterale” din partea Londrei, a avertizat ministrul de Externe al Irlandei, transmite The Independent, citat de DIGI24.ro.

Simon Coveney a afirmat că Protocolul Nord-Irlandez a fost rezultatul poziției de negociere luată de Boris Johnson, spunându-le celor care s-au luptat pentru un Brexit dur: “Trebuie să vă asumați consecințele propriilor decizii”, potrivit sursei citate.

În vreme ce Dublin și-a dorit să fie “de ajutor” în stabilizarea comerțului, folosind flexibilitatea existentă din acord, cererea premierului Arlene Foster pentru a înlătura protocolul a fost “nerealistă”, a spus acesta.

Ministrul cabinetului britanic, Michael Gove, cere o extindere a perioadelor de grație până în ianuarie 2023, pentru a ușura fluxul de bunuri între Irlanda de Nord și Marea Britanie, ca urmare a întreruperii ce a dus la rafturi goale în supermarketuri și lungi întârzieri ale camioanelor care așteptau în porturi.

Boris Johnson a amenințat că va invoca măsurile de salvgardare din Articolul 16 al protocolului pentru a suspenda elemente din acord, cu câteva zile după ce a condamnat administrația de la Bruxelles că enunță aceeași amenințare în privința exportului de vaccinuri.

Premierul Irlandei de Nord: Protocolul privind granița este un “dezastru total”

Premierul Foster i-a cerut, joi, lui Boris Johnson să renunțe la protocol, pe care partidul ei l-a denunțat ca fiind un “dezastru total” pentru Irlanda de Nord.

„Protocolul privind Irlanda de Nord nu a funcționat, nu poate funcționa iar în ceea ce privește propunerile noastre către guvern, trebuie înlocuit”, a scris aceasta în Daily Telegraph.

“Într-adevăr, în Irlanda de Nord este o furie în creștere privind acordurile actuale. Balanța politică delicată și relațiile din Irlanda de Nord au fost afectate de Protocol”.

Foster a vorbit după ce Marea Britanie și UE au renunțat la unele controale din porturile Belfast și Larne, ca urmare unei “creșteri ale comportamentelor sinistre și amenințătoare”.

Însă Coveney a declarat pentru BBC Radio Ulster: “Este nerealist din partea lui Arlene Foster”.

„Nu este ceva ce este impus Irlandei de Nord de către UE. Este ceva pentru care au căzut de acord și au negociat ca urmare a tipului de Brexit pe care guvernul britanic la promovat și l-a dorit, și a fost de asemenea sprijinit de partidul DUP (partidul premierului nord-irlandez – n.red.)”, a mai afirmat acesta.

Coveney a recunoscut că au existat “probleme” cu implementarea acordurilor, care efectiv creează o frontieră în Marea Irlandei, punând afacerile să întocmească documentație și să facă verificări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău