Ministrul de externe al Greciei a anunțat că vrea să conducă o misiune umanitară la Mariupol

  • 22 Martie 2022 17:05
Ministrul de externe al Greciei a anunțat că vrea să conducă o misiune umanitară la Mariupol

Ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat marți că dorește să conducă o misiune umanitară în orașul ucrainean Mariupol, asediat de forțele ruse, transmite Reuters.

Ucraina a făcut în aceeași zi apel la Rusia să permită intrarea ajutoarelor umanitare în oraș și plecarea civililor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comunicat că localitatea a fost devastată de bombardamentele rusești, însă Rusia neagă că atacă civilii și învinuiește Ucraina de eșecul asigurării unor culoare de liberă trecere pentru refugiați.

Luni, Ucraina a sfidat ultimatumul Rusiei de a preda Mariupolul până în zori pentru a asigura evacuarea în siguranță.

În Mariupol trăiesc câteva mii de etnici greci. Dendias a afirmat că prioritatea guvernului din care face parte este protejarea acestora și a civililor neînarmați în general. El a adăugat că a notificat deja autoritățile ruse și ucrainene despre misiunea umanitară.

"Intenționez să conduc personal acest ajutor", a declarat el presei după o întâlnire cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat din Uniunea Europeană care a părăsit săptămâna aceasta portul de la Marea Azov asediat de ruși, scrie Agerpres.

Înainte de război, Mariupolul avea o populație de 400.000, inclusiv o comunitate elenă istorică. De la începutul asediului, cel puțin zece greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți în oraș, iar peste 150 de cetățeni ai Greciei, echipaje ale unor nave grecești și localnici de etnie greacă au fost evacuați din regiune, potrivit guvernului de la Atena.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău