Ministrul de externe al Germaniei, îngrijorat față de desfășurarea de noi arme nucleare în Germania și restul Europei

  • 26 Decembrie 2018 16:19
Ministrul de externe al Germaniei, îngrijorat față de desfășurarea de noi arme nucleare în Germania și restul Europei

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, și-a exprimat opoziția față de desfășurarea de noi arme nucleare în Germania și restul Europei, într-un interviu pentru dpa.

„În nicio circumstanță Europa nu trebuie să devină scena unei curse a înarmării. Desfășurarea de noi arme nucleare va fi primită cu o rezistență sporită în Germania", a declarat Mass.

În interviul dat publicității miercuri, Maas declară de asemenea că se opune rezilierii Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS și SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune.

Moscova și Washingtonul se acuză reciproc că încalcă Tratatul INF.Washingtonul denunță desfășurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729, despre care Washingtonul susține că au o rază de acțiune de peste 500 km, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF. La rândul său, Moscova susține că Washingtonul nu a prezentat niciodată dovezi ale unor astfel de încălcări și că SUA au fost prima țară care a încălcat acordul prin desfășurarea de elemente strategice ale scutului antirachetă în Europa.

Mai devreme luna aceasta, președintele rus Vladimir Putin a vorbit în timpul întâlnirii sale anuale cu presa despre pericolul tot mai mare al unui război nuclear, atenționând că acesta "ar putea duce la distrugerea întregii civilizații și posibil chiar a întregii planete".

"Armamentul nuclear este în mod cert un răspuns greșit", a spus Heiko Maas. "Politica anilor 1980 nu ajută la găsirea de răspunsuri pentru întrebările zilei de azi", a adăugat el.

Ministrul de externe al Germaniei a invitat la "o nouă arhitectură pentru controlul armelor", care să vizeze "nu doar armele nucleare, ci și sistemele de arme moderne și autonome, precum roboții ucigași".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău