Ministrul de Externe al Cehiei, la Chișinău: Uniunea Europeană trebuie să acorde mai mult sprijin Republicii Moldova pentru recuperarea din criza provocată de pandemie

  • 10 Septembrie 2021 14:03
Ministrul de Externe al Cehiei, la Chișinău: Uniunea Europeană trebuie să acorde mai mult sprijin Republicii Moldova pentru recuperarea din criza provocată de pandemie

Uniunea Europeană trebuie să acorde mai mult sprijin Republicii Moldova pentru recuperarea din criza provocată de pandemie, a declarat astăzi la Chișinău ministrul ceh de Externe, Jakub Kulhánek, care a îndemnat și autoritățile de la Chișinău să realizeze reformele necesare pentru dezvoltarea țării. Guvernul dă asigurări că intenționează să îndeplinească toate angajamentele asumate în Acordul de asociere și să extindă aria de cooperare cu Uniunea Europeană în domenii precum protejarea mediului și digitalizare. 

Jakub Kulhánek este al doilea ministru de Externe care vizitează Republica Moldova în această săptămână și care exprimă sprijinul țării sale pentru noul Guvern și pentru procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. El a îndemnat autoritățile să continue reformele inițiate, în special în domeniul bunei guvernări, fortificării statului de drept și luptei cu corupția.

Șeful diplomației cehe s-a exprimat și în favoarea sporirii asistenței din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Cred că Uniunea Europeană ar trebui să susțină mai activ Republica Moldova în procesul de recuperare post-pandemie. Iată de ce, Cehia salută decizia Comisiei Europene de a începe lucrul asupra unui plan de recuperare pentru Republica Moldova”, a declarat Jakub Kulhánek.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a apreciat importanța sprijinului din partea Cehiei inclusiv în contextul în care această țară va deține președinția semestrială a Uniunii Europene în a doua jumătate a anului viitor. Nicu Popescu a reiterat intenția actualului Guvern de a îndeplini toate angajamentele asumate în Acordul de Asociere, dar s-a referit și la extinderea cooperării cu Uniunea Europeană în anumite domenii.

Republica Moldova este printre principalii beneficiari ai asistenței oferite de Cehia. Ministrul de Externe al Cehiei a anunțat că țara noastră va primi și un lot de vaccin anti-Covid, iar în prezent au loc pregătirile pentru o vizită pe care o va efectua președintele Maia Sandu la Praga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău