Ministrul britanic pentru Brexit: Nu există alternativă la propunerea guvernului de la Londra privind frontiera irlandeză

  • 18 Septembrie 2018 11:01
Ministrul britanic pentru Brexit: Nu există alternativă la propunerea guvernului de la Londra privind frontiera irlandeză

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a declarat că propunerea guvernului de la Londra asupra frontierei post-Brexit dintre provincia Irlanda de Nord a Marii Britanii și Republica Irlanda, țară membră a Uniunii Europene (UE), este singura credibilă, informează marți ediția online a cotidianului german Der Spiegel, citată de Reuters.

"Aceasta este de departe singura propunere care garantează o bună desfășurare a schimburilor comerciale între Marea Britanie și UE și care ține cont de problemele specifice din Irlanda. Nu văd alternativă credibilă, atât de aici, cât și din partea UE", a declarat Raad, potrivit Der Spiegel.

Totodată, în declarații publicate de Irish Times, ministrul britanic a subliniat că poziția Marii Britanii asupra Brexit-ului rămâne aceea de a nu admite construcția unei frontiere cu Irlanda de Nord pe Marea Irlandei. "Poziția noastră rămâne aceea că nu trebuie să existe o frontieră pe Marea Irlandei și că integritatea economică și constituțională a Marii Britanii trebuie respectată", a declarat Dominic Raab.

Marea Britanie, UE și Dublinul s-au pronunțat pentru păstrarea unei "frontiere deschise" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit, însă ele nu au reușit să ajungă la un acord privind modalitatea în care s-ar putea realizat acest lucru.

Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabilește tarife externe pentru bunuri importate de UE și permite libera circulație a acestora ar oferi o soluție la problema evitării unei "frontiere dure". Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019, dar până în prezent cele două părți nu au ajuns la un acord privind ieșirea din UE.

Potrivit declarațiilor lui Raab pentru Der Spiegel, viitoarea reuniune UE de la Salzburg, Austria, va fi "o importantă piatră de hotar". "Am făcut deja compromisuri extinse. Am arătat că suntem foarte pragmatici și ambițioși. Acum mingea se află în terenul UE", a spus el.

De asemenea, Dominic Raab a declarat că Marea Britanie nu va organiza un al doilea referendum asupra Brexit-ului și că, dacă parlamentarii britanici vor vota împotriva oricărui acord, atunci probabil nu va exista niciunul.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău