Ministrul britanic al Finanțelor sugerează că Marea Britanie ar putea să-și modifice modelul economic

  • 15 Ianuarie 2017 10:21
Ministrul britanic al Finanțelor sugerează că Marea Britanie ar putea să-și modifice modelul economic

Marea Britanie ar putea să-și modifice modelul economic pentru a-și redobândi competitivitatea în situația în care va părăsi Uniunea Europeană fără un acord în privința accesului la piața unică europeană, a anunțat ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond, în cadrul unui interviu acordat unui cotidian german.

Domnul Hammond a sugerat în interviul acordat publicației "Welt am Sonntag" că Marea Britanie ar putea să folosească un sistem de taxe corporative ca punct de negociere în cadrul procedurilor de Brexit, însă a subliniat totodată că speră ca Marea Britanie să-și păstreze modelul economic de tip european, cu taxele și sistemele de impozitare corespunzătoare.

"Dacă suntem nevoiți să devenim altceva, atunci trebuie să devenim altceva", a răspuns Hammond la întrebarea privind planurile Marii Britanii în privința micșorării impozitelor corporative. "Dacă nu avem acces la piața europeană, dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord în privința accesului pe piață, am putea suferi daune economice, cel puțin pe termen scurt", a precizat oficialul britanic. "În acest caz, am putea fi nevoiți să ne modificăm modelul economic pentru a redeveni competitivi".

Cancelarul German, Angela Merkel, a declarat că UE trebuie să analizeze limitarea accesului Marii Britanii la piața unică europeană dacă autoritățile londoneze nu vor accepta "cele patru libertăți de circulație" (cea a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor - n.red.) în cadrul negocierilor privind Brexitul. Premierul britanic, Theresa May, a declarat în repetate rânduri că nu va dezvălui strategia de negociere a Brexitului înainte de declanșarea Articolului 50 din cadrul Tratatului de la Lisabona, măsură ce ar putea avea loc până la sfârșitul lunii martie. Premierul britanic a precizat că dorește ca Marea Britanie să redobândească controlul în privința imigrației, să-și restabilească suveranitatea și, de asemenea, să convină cel mai bun acord comercial cu UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău