Ministrul britanic al apărării exclude o interdicție generală a vizelor pentru ruși, însă cere înăsprirea condițiilor de călătorie pentru apropiații Kremlinului

  • 24 August 2022 17:58
Ministrul britanic al apărării exclude o interdicție generală a vizelor pentru ruși, însă cere înăsprirea condițiilor de călătorie pentru apropiații Kremlinului

Regulile privind vizele pentru ruși pot fi „înăsprite”, dar nu ar trebui să existe o interdicție generală de a călători în Marea Britanie, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Acesta a sugerat că restricțiile de călătorie ar trebui, în schimb, să fie extinse pentru a viza familiile oligarhilor și oficialii care lucrează pentru Kremlin.

„Cu siguranță cred că putem înăspri condițiile de acordare a vizelor. Nu sunt sigur că o interdicție totală este calea corectă”, a declarat Wallace pentru BBC. „Dar nu-mi place să văd soțiile oligarhilor sau chiar soțiile înalților oficiali ruși distrându-se în Grecia sau în sudul Franței sau pe super iahturi din întreaga lume, în timp ce armata lor comite crime de război în Ucraina. Cred că acest lucru este foarte greșit”, a adăugat oficialul britanic, scrie Calea Europeană.

Ministrul a făcut aceste remarci în timp ce Boris Johnson a promis că Marea Britanie va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” pentru a obține victoria asupra lui Vladimir Putin.

Ministrul Apărării a declarat că Kievul se află într-o „poziție puternică”, în timp ce pierderile Moscovei – care depășesc 80.000 de soldațo – au făcut ca forța sa de invazie să devină „foarte fragilă”.

Țările UE sunt împărțite în privința introducerii unei interdicții generale a vizelor pentru ruși, așa cum a cerut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că o interdicție totală „nu este o idee bună” și că UE ar trebui să fie „mai selectivă” din considerente umanitare.

Oficialul european a declarat că UE nu ar trebui să își deschidă porțile pentru oligarhi, dar că „sunt mulți ruși care vor să fugă din țară pentru că nu vor să trăiască în această situație”. „Mai mult de 300.000 de ruși și-au părăsit țara pentru că nu vor să trăiască sub conducerea lui Putin. Vom închide ușa acestor ruși?”, a adăugat acesta.

Înaltul oficial european a mai spus că ideea promovată de politicieni de rang înalt de la Kiev și din diferite țări ale UE este „destul de controversată”, adăugând că aceasta ar crea diviziune între capitale, deoarece unele au introdus interdicții de călătorie fără a o aborda chestiunea la nivelul UE.

UE urmează să discute interzicerea vizelor de călătorie pentru turiștii ruși la o reuniune a miniștrilor de externe ai blocului la Praga, la sfârșitul acestei luni. În acest sens, Cipru și Grecia s-au alăturat poziției cancelarului german Olaf Scholz de a se opune interzicerii vizelor pentru turiștii ruși, în timp ce alte țări, în frunte cu statele baltice, Finlanda și Republica Cehă, au cerut o interdicție totală de călătorie, reluând apelurile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău