Ministrul Apărării de la București, întrebat dacă va fi război în România: Nu, pentru că avem garanții de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum

  • 03 Ianuarie 14:35
Ministrul Apărării de la București, întrebat dacă va fi război în România: Nu, pentru că avem garanții de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că, după ”un an complicat” din punctul de vedere al securității, anul care a început va aduce noi ”provocări”. Întrebat dacă va fi război și în România, ministrul Apărării răspunde negativ, explicând că ”avem garanții de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum”, relatează G4media.ro

”A fost un an complicat din punct de vedere securitar, pe care îmi place să cred că România l-a trecut cu bine. Într-adevăr, vor fi provocări (…) sunt lucruri care țin de efectele invaziei neprovocate și profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei, iar România, ca parte a celei mai puternice alianțe politico-militare, și-a adus contribuția la menținerea unui climat de stabilitate și de pace și în zonă, dar și în țara noastră”, a declarat Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Antena 3 și difuzat marți seară, menționează G4media.ro.

Întrebat dacă va fi război și în România, ministrul Apărării a răspuns negativ.

”Nu. Nu, pentru că avem garanții de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie și din punct de vedere politic, și din punct de vedere militar pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Și nu întâmplător am spus și din punct de vedere politic, pentru că România, iată, având aceste atribute importante și anume stabilitate și predictibilitate politică, a generat și în rândul aliaților noștri un nivel de încredere care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuția la apărarea colectivă, pe de altă parte să avem parte de sprijin și atenție în ceea ce privește siguranța cetățenilor și securitatea României”, a spus ministrul, în acest context.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a mai declarat că autoritățile române au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor precum cele semnalate anul trecut, când drone folosite în războiul din Ucraina au căzut pe pământ românesc sau au intrat în spațiul aerian al României. Ministrul subliniază că, deși România deține echipamente performante pentru depistarea unor astfel de aparate de zbor, există o serie de limitări în ceea ce privește capacitatea de detectare, limitări care sunt date de factori obiectivi.

Ministrul Apărării a afirmat că, după incidentele semnalate anul trecut, când drone provenite din conflictul din Ucraina au căzut pe pământ românesc, autoritățile au luat măsuri pentru a putea ”genera siguranța” pentru ca cetățenii români care locuiesc în zona de la gurile Dunării să nu fie afectați.

”Sunt elemente concrete care evident că au fost în atenția noastră și pe care am încercat să le gestionăm în așa fel încât de la zi la zi, de la eveniment la eveniment, nivelul de atenție, de alertă de prevenire și de combatere a posibilelor efecte să fie unul ridicat. După cum știți, Marea Neagră, dar și gurile Dunării, pentru că toată lumea spune că accesul pe Marea Neagră se face prin strâmtori, dar accesul pe Marea Neagră se face și prin Dunăre, care capătă o importanță strategică foarte mare, acest acces ne-a determinat să mărim prezența noastră în așa fel încât să putem supraveghea mai bine brațele Dunării, mă refer în primul rând la Chilia, unde au fost evenimente. (…) Noi am luat măsurile care au fost considerate necesare în așa fel încât să putem preveni și să putem acționa imediat dacă acest lucru se mai întâmplă”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a spus că între localitatea românească Plauru și cel mai apropiat port ucrainean este ”o distanță relativ mică”, că ”această distanță relativ mică face ca posibilitatea unor incidente să existe”, iar în acest context autoritățile române au luat măsuri pentru a acționa imediat dacă astfel de drone ajung în spațiul aerian românesc.

”Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciți în ceea ce privește limitările care sunt din punct de vedere al depistării lor pentru că materialele din care sunt făcute reflectă puțin undele radio, altitudinea la care zboară sau la care au zburat în așa fel încât nu au putut fi detectate chiar în locul în care incidentul a avut loc… altitudinea aceasta este… Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi care sunt valabili pentru absolut orice fel de echipament ai avea. Deci noi avem în dotare radare care sunt de nivel tehnologic foarte ridicat, dar există o serie de limitări. Noi am dublat cu mărirea numărului de puncte de observație, cu capacitatea de a colecta din rândul populației informații care să ne permită să luăm deciziile care ar putea fi cele mai potrivite, cu o mai bună colaborare interinstituțională între Garda de Coastă, Poliția de Frontieră și MApN. Deci sunt o serie de lucruri pe care le-am făcut și cred eu că au crescut nivelul de siguranță”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.

Conform acestuia, amenajarea de adăposturi, generarea de alarme, dar și instruirea reprezentanților autorităților locale fac parte din planul de măsuri adoptat pentru prevenirea acestor evenimente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău