Ministrul Apărării, Anatol Nosatîi: NATO nu este o sperietoare. Neutralitatea nu este aplicată în măsură deplină, iar discuțiile privind aderarea la NATO sunt premature (audio)

  • 18 Februarie 2022 14:19
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat într-un interviu la Radio Chișinău că dialogul cu Rusia a avansat în ceea ce privește identificarea unei soluții pentru munițiile stocate în depozitele de la Cobasna. Ministrul a mai declarat că statutul de neutralitate nu este aplicat în măsura cuvenită în condițiile în care avem trupe străine, iar discuțiile privind aderarea Rep. Moldova la NATO sunt premature.

Radio Chișinău: Spunea recent Maia Sandu despre faptul că exista niște semnale pozitive dinspre Rusia în ceea ce privește problema munițiilor de Cobasna. La ce etapă este acest dialog cu Rusia și la ce să ne așteptăm în timpul apropiat în sensul evacuării munițiilor de Cobasna?

Anatolie Nosatîi: La moment se negociază în privința desfășurării unei întrevederi la nivel de experți pentru a identifica posibilitatea de a face o expertiză a stării acestora și posibilității sau neutralizării pe loc sau evacuarea acestora.

Radio Chișinău: Dvs. ați fost vreodată în depozitele de la Cobasna?

Anatolie Nosatîi: Nu am fost nici eu, nici mulți dintre colegii mei nu au avut posibilitatea să meargă încolo, fiindcă îndată după’90, acest depozit a devenit un obiectiv strategic și a fost foarte bine păzit de Federația Rusă, cu restricționarea participării părții moldave în această zonă.

Radio Chișinău: Când ar putea începe acest proces de evaluare a munițiilor din depozitele de la Cobasna?

Anatolie Nosatîi: În timpul cel mai apropiat, la începutul lunii martie, vom avea o vizită a experților noștri la Moscova, unde vor discuta deja detaliile privind analiza și următorii pași ce urmează să-i întreprindem.

Radio Chișinău: Dar există o deschidere din partea Rusia în sensul găsirii unei soluții?

Anatolie Nosatîi: La momentul actual există, fiindcă colegii mei au avut câteva ședințe la acest subiect, ceea ce ne face să credem că în timpul apropiat vor fi întreprinși niște pași concreți pentru a identifica, dar poate chiar și a întreprinde niște măsuri concrete în acest domeniu.

Radio Chișinău: Cum arată astăzi cooperarea cu NATO. Rep. Moldova este membru al Programului NATO „Parteneriat pentru Pace” din 1994. Cât de dezvoltată este colaborarea cu NATO, pe care mulți îi sperie în Rep. Moldova? Este NATO o sperietoare?

Anatolie Nosatîi: Eu cred că noțiunea de NATO este o sperietoare doar pentru acei care nu sunt bine informați și pentru acei care doresc să manipuleze opinia publică la acest subiect. Nu este NATO o sperietoare. NATO nu trebuie considerat ca un instrument, ca o structură care are niște scopuri nu bune pentru țara noastră.

Radio Chișinău: Care din cele două opțiuni ar asigura mai bine securitatea Rep. Moldova – neutralitatea consfințită în Constituție sau aderarea la o alianță, cum ar fi, de exemplu, Alianța Nord-Atlantică?

Anatolie Nosatîi: Să fii neutru trebuie să te bazezi doar pe capacitățile tale, care trebuie să le ai. Neutralitatea costă. Costă mult material și financiar. (...) Actualmente formatul de neutralitate, dacă am interpreta corect, pentru Rep. Moldova ar fi unul lucrativ, dar având forțe militare staționate pe teritoriul Rep. Moldova ne arată că deocamdată noțiunea de neutralitate nu este chiar bine aplicat pentru noi. Ce ține de formula a doua – să fie RM parte a o vreunei organizații sau bloc – eu cred că e prematur să discutăm despre aceasta.

Interviul integral cu ministrul Apărării, Anatolie Nostîi, va fi difuzat la Radio Chișinău sâmbătă, la ora 12.05, și luni, la ora 10.05. Interviul va putea fi ascultat și pe siteul radiochisinau.md, la rubrica EDIȚII SPECIALE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău