Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Vinul este mândria agriculturii din Republica Moldova. O să subvenționăm cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat

  • 30 August 2023 09:11
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Vinul este mândria agriculturii din Republica Moldova. O să subvenționăm cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat

Vinurile aduc 5% din PIB, ceea ce este foarte important și sunt mândria agriculturii din Republica Moldova susține ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care spune că a fost luată decizia de a subvenționa cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat.

"Noi avem noțiunea în felul următor: regina agriculturii este zootehnia, dar perla este viticultura. Toți agricultorii sunt foarte importanți, dar toată lumea câștigă banii foarte diferit. Nu există nicio ramură în agricultură care nu ar necesita munca și dragostea omului și dedicația lui. Că are pământul, că paște oile, că crește animale, toate aceste elemente sunt extrem de importante și oamenii din agricultură sunt absolut diferiți în materie de business și activitățile economice.

Problemele cu care se ciocnesc viticultorii și vinificatorii sunt la fel ca și peste tot. Vorbim despre concurența acerbă. Spre exemplu, Spania are un milion de hectare de viță de vie care produce la hectar 22-25 de tone de struguri și în Republica Moldova, declarat avem 55 de mii de hectare și foarte multe dintre ele sunt vechi, cu productivitate medie de 4,5-5 tone. Este o productivitate foarte mică, de aici iese și costurile foarte mari", a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi", de la TVR Moldova.

Ministrul spune că a fost la ședința de Consiliul de Produs și vrea să informeze deținătorii de viță-de-vie să-și înregistreze vița-de-vie în registrul vitivinicol obligatoriu.

"Și prețul care a fost stabilit de ministerul Agriculturii pentru tranzacționări este un preț de recomandare, depinde de soiuri, de cantitate, de calitatea strugurilor este de 6,5 pentru anul curent. Noi vorbim despre dezvoltarea ramurii. Noi am luat decizia din discuțiile cu asociația de profil și luând în considerație despre importanța înființării de plantații noi de viță-de-vie, tehnice, mai ales despre faptul că cheltuielile au crescut, au explodat, astăzi vorbim de 24 mii de euro dacă vrei să înființezi un hectar de viță-de-vie ca la carte. Din acest considerent, noi am luat decizia să subvenționăm cu 200 de mii de lei fiecare hectar de viță-de-vie plantat. Este o decizie corectă și noi am susținut-o pentru a înființa plantații vii, noi, înalt tehnologice, cu productivitate înaltă, pentru a garanta producătorii noștri de vin cu material autohton. Pe mine mă interesează că fiecare sticlă de vin ieșită de pe teritoriul Republicii Moldova să fie legată de pământul Republicii Moldova. Adică pe mine mă interesează ca strugurii să fie crescuți în Moldova, strâns de moldovean, strâns și prelucrat de un moldovean, procesat, ambalat și dat la export. Asta înseamnă un ciclu valoric complet de creare de un plus valoare și când vorbim despre un produs Made in Moldova păi aceasta înseamnă. De la fiecare etapă a văzut fața, a simțit mâna moldoveanului și a simțit cum moldoveanul a pus suflet în tot ceea ce a făcut, fiindcă așa e modul de a fi a moldoveanului care face agricultură. Și atunci și vinul iese altfel", accentuează ministrul Agriculturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău