Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci nu poate fi aplicat

  • 30 Noiembrie 2023 18:11
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci nu poate fi aplicat

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a fost audiat astăzi în Parlament privind situația din ramura agriculturii. Ministrul a declarat că acest domeniu este într-o situație dificilă, informează Radio Chișinău.

Per total în R. Moldova astăzi este o situație dificilă și într-o mare măsură ea este caracterizată din cauza următoarelor motive: în sudul R. Moldova au fost numeroase condiții de secetă și noi avem agenți economici care au certificate de constatare de la Comisia pentru Situații Excepționale, iar acești agricultori cu actele stabilite în formă legală au început deja, la îndemnul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, să meargă la camerele de comerț (…). În câteva zile avem peste 15 cereri depuse, pentru a le fi eliberate aceste certificate de forță majoră în baza cărora ei pot merge la bănci și la creditori să-și oprească penalizările, procentele și inclusiv executarea silită.(...)”, a declarat ministrul Agriculturii.  

Astăzi avem situația pe care o avem și noi trebuie să fim foarte rapizi în deciziile pe care le luăm și noi chiar suntem rapizi pentru că astăzi deja au avut loc două ședințe, cu băncile și cu importatorii și distribuitorii de inputuri, totodată urmează să avem și cu sistemul non-bancar. Trebuie de ținut cont că noi administrăm o țară, dar nu ne jucăm, de aceea este foarte important de împărțit banii targetat, pentru că unul care are depozitele pline de cereale și așteaptă preț – are o formă de probleme, iar cel care este valid din cauza secetei are altă formă de probleme și să vii cu aceeași măsură pentru ambii este absolut incorect și discriminatoriu. Din acest considerent noi vorbim despre ajutoare targetate și atunci când stabilești forma de ajutor trebuie să o faci prin prisma rezultatului pentru acel agent economic pe care îl faci”, a mai menționat Vladimir Bolea.

Fermierii care protestează în Piața Marii Adunări Naționale, au anunțat că dacă în următoarele două zile nu vor avea întâlnire cu autoritățile statului, atunci vor protesta activ cu tehnica în mișcare.

Ministrul Agriculturii a declarat că moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci nu poate fi aplicat. În cadrul unei conferințe de presă el a anunțat că autoritățile elaborează  un cadru de suport pentru agricultorii cerealieri, fiind inițiat și un dialog cu reprezentanții băncilor și ai sectorului non-bancar pentru a preveni falimentarea fermierilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău