Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Autoritățile elaborează un cadru de suport pentru agricultorii cerealieri

  • 30 Noiembrie 2023 14:09
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea: Autoritățile elaborează un cadru de suport pentru agricultorii cerealieri

Moratoriul cerut de fermieri la calcularea penalităților pentru creditele luate de la bănci și nerambursate la timp, nu poate fi aplicat nici chiar prin decizia Comisiei Situații Excepționale, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, informează Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă el a menționat că autoritățile elaborează  un cadru de suport pentru agricultorii cerealieri, fiind inițiat și un dialog cu reprezentanții băncilor și ai sectorului non-bancar pentru a preveni falimentarea fermierilor. Ministrul Agriculturii recunoaște că problemele cu care se confruntă fermierii sunt stringente și dă asigurări că autoritățile sunt în căutare de soluții.

În cadrul briefingului, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a spus că autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului nebancar despre măsurile pentru prevenirea falimentului fermierilor, care au fost afectați de secetă sau se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole. El a spus, însă, că solicitările  de moratoriu și de redistribuire a compensațiilor nu pot fi susținute de Guvern.

 „Dacă să vorbim despre cele două propuneri de bază care au venit din partea fermierilor, vreau ca să fie foarte clar că așa numitul moratoriu propus de către Forța Fermierilor el nu poate fi aplicat sub nicio formă, în primul rând pentru că nu există formă legală în Rep. Moldova, în baza căruia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere”, a declarat ministrul Agriculturii.

„Următoarea propunere din partea forței fermierilor ține de redistribuirea celor din fondul AIPA pentru 2024 - redirecționarea a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor a culturilor de porumb și floarea soarelui. Guvernul Rep. Moldova nu susține această propunere pentru că o consideră discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori și agenți economici care au făcut investiții în 2023 și care au luat credit de la bancă”, a mai precizat Vladimir Bolea.       

Ministrul Agriculturii a mai menționat că din momentul în care va avea răspunsuri de la bănci, importatori, asociațiile de micro-finanțare sau administratorii de insolvență, Ministerul va veni cu soluții țintite.

 „Comisia trebuie să stabilească gravitatea problemei, iar aceasta trebuie să iasă de la bănci, de la Asociația importatorilor și distribuitorilor de inputuri, a treia de la Microfinanțare și a patra de la Asociația Administratorilor de insolventa. De la aceste patru entități noi trebuie să primim toată informația și după urmează de stabilit modul de suport pentru agricultori și suma de bani care va fi alocată acestui tip de suport din partea guvernului”, a subliniat Vladimir Bolea.               

Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea urmează să meargă și în Parlament, unde a fost chemat pentru a fi audiat la acest subiect. O decizie în acest sens a fost aprobată în deschiderea ședinței legislativului din 30 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău