Ministrul agriculturii: Am avut discuții pentru a vinde strugurii în rețelele de magazine din România

  • 20 Martie 2019 08:24
Ministrul agriculturii: Am avut discuții pentru a vinde strugurii în rețelele de magazine din România

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, spune că pentru a soluționa problema legată de supraproducția din acest an a strugurilor, au fost purtate discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în rețelele de magazine de peste Prut. Totodată, ministrul spune că pe termen scurt este foarte greu să se vină cu soluții, transmite IPN.

Nicolae Ciubuc susține că s-a făcut o inventariere a tuturor cantităților de producție care sunt la moment în depozitele frigorifice. Una dintre măsurile întreprinse sunt discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri rețelelor de magazine de peste Prut.

„Doar că trebuie să conștientizăm încă o dată că la ziua de astăzi calitatea strugurilor creează foarte multe dificultăți în partea ce ține de furnizarea producției în stare proaspătă”, spune Nicolae Ciubuc.

Potrivit lui, vor continua discuțiile pentru a se găsi soluții de livrare a strugurilor și în rețelele de supermarketuri din interiorul Republicii Moldova.

Expertul IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga consideră că roada din anul trecut nu a fost o „supraproducție”, ci o „producție medie”. În opinia lui, situația creată este o problemă gravă și la aceasta producătorii trebuie să se gândească cu mult înainte. „Producătorii trebuie să recolteze produse care sunt solicitate pe piață, care pot fi competitive, iar atunci când există probleme, acestea trebuie gândite foarte temeinic dacă este cazul de a produce”, spune Viorel Chivriga.

Potrivit expertului, soiurile moldovenești de struguri sunt cele mai ieftine peste hotare, deși prețul cu care sunt vândute acolo este mai mare decât prețul pe piața internă a Moldovei.

„În sectorul de producere trebuie să existe o schimbare a paradigmei. Da, trebuie să producem pentru vinuri, dar în același timp trebuie să extindem asortimentul soiurilor de masă, dar trebuie să venim cu soiuri destul de bune. Pe de altă parte, în Moldova nu există o cultură a consumului strugurilor de masă”, spune expertul IDIS „Viitorul”. În plus, statul trebuie să schimbe condițiile în care acordă suport pentru producătorii agricoli.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău