Ministrul adjunct al Agriculturii de la Kiev: Ucraina ar putea să exporte și mai multe cereale în lunile următoare

  • 07 Aprilie 2023 14:25
Ministrul adjunct al Agriculturii de la Kiev: Ucraina ar putea să exporte și mai multe cereale în lunile următoare

Ucraina ar putea exporta alte 15,6 milioane de tone de cereale în trimestrul aprilie-iunie 2023, ceea ce ar duce exporturile totale în sezonul 2022/23 la o cifră surprinzătoare de aproape 53 de milioane de tone, informează agenția AgroPortal citând o declarație făcută joi de ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoțki, transmite digi24.ro.

În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei rusești, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.

Însă milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut au rămas în silozurile din Ucraina după ce principalele sale porturi la Marea Neagră au fost închise în a doua jumătate a sezonului 2021/22 ca urmare a blocadei rusești. Ca urmare a acordului intermediat de Națiunile Unite și Turcia, trei porturi ucrainene au fost deblocate de la finele lunii iulie 2022.

De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone via coridorul din Marea Neagră, notează Agerpres. Taras Vîsoțki a estimat joi că în lunile care au mai rămas din sezonul actual, exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea include 10 milioane de tone livrate via coridorul Marea Neagră și 5,6 milioane de tone via rute alternative.

Mari cantități de cereale ucrainene au pătruns pe piața statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât și din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate inițial unor state terțe să rămână pe piețele țărilor central și est-europene.

Într-o scrisoare transmisă la sfârșitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piață provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe și cote.

În acest context, în România, fermierii organizează, vineri, proteste în mai multe județe din țară și în Capitală, nemulțumiți de soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău