Ministru rus de externe afirmă că declarația referitor la reglementarea transnistreană, adoptată la Milano nu este un progres

  • 07 Decembrie 2018 19:20
Ministru rus de externe afirmă că declarația referitor la reglementarea transnistreană, adoptată la Milano nu este un progres

Declarația referitor la reglementarea transnistreană, adoptată la Consiliul Miniștrilor de Externe ai țărilor membre OSCE nu este un progres, însă aceasta arată dorința tuturor participanților la procesul de negocieri "5+2" de a continua activitatea în acest format.

Potrivit agenției INFOTAG, această declarație a făcut-o ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la o conferință de presă în urma reuniunii de la Milano.

De asemenea, el și-a exprimat regretul că iarăși nu a fost posibilă adoptarea unei declarații politice generale, care este documentul final principal, planificat în fiecare an, dar care a fost adoptat ultima dată în 2002.

"În general, discuțiile au fost utile. Cred că pentru mulți a devenit clar lipsa de perspectivă a continuării abordărilor de confruntare. Cred că toți încep să înțeleagă, deși nu toți încep să vorbească despre aceasta, că trebuie să revenim la acele cadre conceptuale pe care le-au înaintat cele mai bune minți din Europa acum multe decenii: cele cu privire la necesitatea formării unui spațiu economic și umanitar comun de la Atlantic până la Vladivostok, precum și a unui spațiu unde securitatea să fie unificată și indivizibilă. Mai ales că această idee a fost confirmată în 2010 la summit-ul OSCE de la Astana, unde a fost convenit apelul de a forma în spațiul de la Vancouver la Vladivostok o comunitate de securitate egală, cuprinzătoare și indivizibilă pe baz&#2 59; de cooperare. Cuvintele au fost pronunțate și fixate în document. Trebuie să le îndeplinim. Rusia este gata pentru acest lucru", a dat asigurări ministrul.

În declarația adoptată la forum este exprimată "determinarea fermă de a contribui la identificarea unei soluții pașnice, cuprinzătoare și durabile a conflictului, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în limita frontierelor recunoscute internațional și cu acordarea statutului special pentru Transnistria".
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău