Miniștrii Transporturilor din R. Moldova, România și Ucraina au discutat cu comisarul european pe domeniul Transporturilor, Adina Vălean. Andrei Spînu: Noile acorduri vor oferi o soluție pentru economiile Ucrainei și R.Moldova

  • 12 Aprilie 2022 17:14
Miniștrii Transporturilor din R. Moldova, România și Ucraina au discutat cu comisarul european pe domeniul Transporturilor, Adina Vălean. Andrei Spînu: Noile acorduri vor oferi o soluție pentru economiile Ucrainei și R.Moldova

La inițiativa comisarului european pe domeniul Transporturilor, Adina Vălean, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrul Transporturilor din România, Sorin Grindeanu și viceministrul Infrastructurii din Ucraina, Mustafa Nayyem s-au întrunit astăzi, 12 aprilie, într-o videoconferință. Astfel, discuția s-a axat pe situația privind transporturile în regiune, prioritar fiind abordate problemele ce țin de liberalizarea transportului rutier pentru Ucraina și R. Moldova, precum și modalitățile de extindere a rutelor și capacităților de export pentru Ucraina, inclusiv prin R. Moldova, către UE, concentrându-se în special pe porturile dunărene Galați, Tulcea și Sulina și prin portul de la Constanța. 

În cadrul discuției, Andrei Spînu a solicitat sprijinul pentru liberalizarea transportului de mărfuri, reducerea timpului de așteptare în vamă la frontieră cu România, construcția a mai multor poduri și conectarea R. Moldova la rețelele transeuropene de transport (TEN-T). „Pe domeniul feroviar am reiterat interesul meu deosebit pentru: reabilitarea căii ferate, inclusiv cu ecartament european; dotarea CFM cu vagoane pentru transport de persoane, dar și de marfă. Pe domeniul naval, eforturile trebuie concentrate pentru extinderea Portului de Stat de la Giurgiulești și ridicarea capacităților comerciale; investiții în deschiderea cheilor temporare”, a comunicat Spînu. 

De asemenea, ministrul a menționat că, la ora actuală, există intenția de a se negocia acordurile de transport rutier cu Ucraina și R. Moldova, pentru a asigura securitatea alimentară în regiune, afectată de războiul din Ucraina.

„Noile acorduri vor oferi o soluție pentru economiile Ucrainei și Republicii Moldova. Prin urmare, Republica Moldova își va relua exporturile afectate de blocarea porturilor din Marea Neagră”, a mai spus Andrei Spînu. 

Comisia Europeană dorește să înceapă negocierile cu Ucraina și Moldova pentru acorduri de transport rutier de mărfuri între Uniunea Europeană și cele două țări.

Menționăm că Adina Vălean a declarat ieri că acordurile cu Ucraina și R. Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime – indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. „Blocarea acestor porturi a afectat negativ și Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluție imediată pentru economiile acestor două țări”, a notat comisarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău