Miniștrii sănătății din UE se reunesc pentru a da un răspuns coordonat privind asistența medicală a bolnavilor din Ucraina

  • 14 Martie 2022 09:17
Miniștrii sănătății din UE se reunesc pentru a da un răspuns coordonat privind asistența medicală a bolnavilor din Ucraina

Miniștrii sănătății din statele membre se vor reuni, marți, prin videoconferință pentru a oferi un răspuns coordonat și solidar din partea Uniunii Europene la consecințele asupra sănătății ale agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis ministrul francez de resort, Olivier Olivier Véran, pe Twitter. Franța deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Potrivit cabinetului său, asigurarea continuității asistenței medicale pentru persoanele strămutate din Ucraina va fi chestiunea prioritară pe agenda Consiliului, informează AFP, preluat de Agerpres.

Pentru a ușura presiunea asupra sistemelor de sănătate din statele membre care se învecinează cu Ucraina, Comisia Europeană a instituit pe 8 martie un mecanism special în cadrul Sistemului de alertă rapidă și de reacție al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, prin intermediul căruia statele membre ale UE pot solicita sprijin pentru transferul pacienților care au nevoie de îngrijiri medicale. Mecanismul va contribui la corelarea nevoilor de transfer al pacienților din statele membre ale UE limitrofe cu ofertele și capacitățile de tratament și îngrijire disponibile în spitalele din alte state membre ale UE, precum și la schimbul securizat de informații necesare.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), peste 2,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse. Dintre acestea, peste 1,5 milioane de persoane au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia și 282.000 spre alte țări europene, notează agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

De asemenea, circa 116.000 de cetățeni non-ucraineni se află printre cei care au părăsit Ucraina în ultimele două săptămâni, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.

În context, fără a merge până la o repartizare pe cote, Franța consideră necesară evaluarea în fiecare țară a disponibilităților pentru pacienții care suferă de cancer sau boli rare, de exemplu, dar și pentru răniții de război.

Statele membre care se învecinează cu Ucraina, în primul rând Polonia, își vor putea prezenta detaliat limitele pentru fiecare tip de pacient.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău