Miniștrii mediului din UE au discutat în premieră despre pachetul de măsuri climatice „Fit for 55”: Echitatea, solidaritatea și eficiența, principii directoare între statele membre

  • 21 Iulie 2021 15:55
Miniștrii mediului din UE au discutat în premieră despre pachetul de măsuri climatice „Fit for 55”: Echitatea, solidaritatea și eficiența, principii directoare între statele membre

Miniștrii mediului din Uniunea Europeană doresc să ajungă la un acord echilibrat cu celelalte instituții de la Bruxelles privind pachetul de măsuri climatice „Fit for 55”, prezentat săptămâna trecută de Comisia Europeană, care să conducă la realizarea obiectivelor convenite în materie de climă, împărțind în același timp sarcina în mod echitabil și eficient din punct de vedere al costurilor, informează președinția slovenă a Consiliului UE scrie caleaeuropeana.ro.

Slovenia a găzduit o reuniune informală a miniștrilor mediului și schimbărilor climatice. Reuniunea informală a fost prezidată de ministrul sloven al mediului și amenajării teritoriale, Andrej Vizjak, care a subliniat:

„Discutăm propuneri individuale, precum și pachetul în ansamblu. Obiectivul nostru este de a ajunge la un acord echilibrat care să conducă la realizarea obiectivelor convenite în materie de climă, împărțind în același timp sarcina în mod echitabil și eficient din punct de vedere al costurilor. Acest lucru înseamnă că toate sectoarele economice contribuie la realizarea obiectivului. În același timp, trebuie să menținem competitivitatea economiilor noastre și să nu neglijăm pe nimeni care va avea nevoie de ajutor din cauza tranziției ecologice”, a declarat ministrul Andrej Vizjak.

Pentru prima dată, aceștia au făcut un schimb de opinii cu privire la pachetul legislativ vital “Fit for 55”, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. După-amiază, miniștrii au făcut un schimb de opinii cu privire la Conferința internațională privind schimbările climatice COP26, care va avea loc la Glasgow în noiembrie.

Miniștrii au salutat pregătirea pachetului de măsuri al Comisiei Europene și au subliniat că acesta oferă o bază bună pentru coordonarea ulterioară. Echitatea, solidaritatea, ambiția și eficiența între statele membre ale UE ar trebui să fie principiile directoare.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, înaintea reuniunii, că Europa are posibilitatea de a schimba modul de funcționare a societății, ceea ce reprezintă o provocare și este costisitor, însă costul inacțiunii este mult mai mare. În acest context, comisarul a subliniat că în această tranziție nu trebuie să lăsăm pe nimeni pe dinafară, în special pe cei dezavantajați din punct de vedere social, astfel că solidaritatea și echitatea sunt de o mare importanță.

Punctele principale ale pachetului “Fit for 55”, care reprezintă una dintre prioritățile de top ale președinției slovene, includ: comercializarea emisiilor – ETS rămâne piatra de temelie a politicii UE în domeniul climei. În centrul său se află principiul conform căruia participanții plătesc pentru poluarea pe care o provoacă, dar include și stimulente bazate pe piață pentru reducerea emisiilor. În ceea ce privește Regulamentul privind Partajarea Eforturilor, statele membre coordonează noi obiective care le vor permite să obțină o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050. Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM) va aborda provocarea reprezentată de circulația industriei din UE către țări terțe în care emisiile nu sunt limitate.

Pe lângă Consiliul Mediu, pachetul va fi discutat de miniștri în cadrul Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE) și al Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN).

Conferința COP26 de la Glasgow

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre negocierile privind clima în cadrul Conferinței internaționale privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, care reprezintă o etapă-cheie în efortul de a crește ambițiile globale în materie de climă.

Ministrul Vizjak a declarat că Slovenia, în calitate de țară care prezidează Consiliul UE, va depune eforturi pentru ca „UE să solicite în continuare acțiuni urgente, să mențină obiective de mediu ambițioase și să își asume un rol de lider în protejarea și regenerarea mediului natural atât la nivel local, cât și la nivel global.”

În cadrul unei discuții informale, miniștrii au evidențiat, printre altele, finalizarea manualului de norme al Acordului de la Paris și, prin urmare, acordul ambițios cu privire la articolul 6, precum și acordul privind normele de raportare și transparență menționate la articolul 13 din Acordul de la Paris, ca elemente importante pentru succesul Conferinței privind schimbările climatice de la Glasgow. Mobilizarea finanțării publice, precum și a celei private, va juca, de asemenea, un rol important în obținerea unui acord în legătură cu alte puncte importante de pe ordinea de zi, cum ar fi adaptarea la schimbările climatice și abordarea pierderilor și pagubelor.

Ministrul Vizjak a adăugat că lunile rămase pentru pregătiri trebuie să fie utilizate în mod eficient pentru a asigura progrese la Glasgow în direcția obiectivelor Acordului de la Paris în ceea ce privește atenuarea, adaptarea și finanțarea. Reuniunea miniștrilor de la Londra de la sfârșitul acestei săptămâni, sesiunea Adunării Generale a ONU din septembrie, reuniunea pre-COP de la Milano, G7 și G20, pentru a menționa doar câteva dintre acestea, sunt toate evenimente care preced Glasgow.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău