Miniștrii europeni ai apărării, chemați să dezbată asupra modificărilor din politica UE de combatere a traficului de migranți

  • 28 August 2018 19:32
Miniștrii europeni ai apărării, chemați să dezbată asupra modificărilor din politica UE de combatere a traficului de migranți

O dezbatere asupra modului în care ar trebui revizuită lupta Uniunii Europene (UE) împotriva traficului de ființe umane pe Marea Mediteraneană va avea loc săptămâna aceasta la nivel de miniștri ai apărării, au anunțat negociatori marți, după ce au constatat un impas, informează dpa.

Un purtător de cuvânt al șefei diplomației europene Federica Mogherini a declarat că negocierile asupra programului vechi de trei ani al Operațiunii Sophia vor continua miercuri la Viena, unde se vor reuni miniștrii apărării din țările UE.

Negocierile se concentrează pe propunerea guvernului de extremă dreapta al Italiei de a pune capăt practicii de a-i trimite automat pe migranții salvați de lângă coasta Libiei spre porturile italiene.

Italia a amenințat că își va închide porturile în cazul în care de îngrijorările sale nu se va ține cont. Guvernul de la Roma argumentează că atunci când această regulă a fost stabilită, în 2015, nimeni nu se aștepta că atâția migranți vor fi scoși din apele Mediteranei. Până la ora actuală, anul acesta peste 49.000 de oameni au fost salvați din Mediterana.

Statele membre ale UE răspund că nu doresc să decidă asupra acestei politici sub amenințare și că numărul de migranți pe care i-a preluat Italia este mic în comparație cu populația țării.

Corpul diplomatic al UE a avansat săptămâna trecută propunerea conform căreia mai multe state ale UE care au țărm la Marea Mediteraneană să preia migranți de bună voie. Oricum, această propunere mai trebuie încă să obțină susținere.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău