Miniștrii europeni ai Agriculturii vor aborda subiectul interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene

  • 24 Aprilie 2023 19:03
Miniștrii europeni ai Agriculturii vor aborda subiectul interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene

Miniștrii europeni ai Agriculturii se vor reuni marți, 25 aprilie, la Luxemburg, pentru a discuta interdicțiile anunțate în ultimele zile de statele vecine Ucrainei cu privire la importurile de produse agricole ucrainene precum și propunerile Comisiei Europene vizând ridicarea acestor interdicții cu caracter unilateral, transmite EFE, scrie Agerpres.

În ultimele luni, sectorul agricol din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria a fost afectat de o creștere a importurilor de produse agricole ucrainene, pentru care UE a eliminat tarifele vamale în ideea de a sprijini Kievul în contextul invaziei rusești. Însă o parte dintre produsele venite din Ucraina rămân în cele cinci țări la prețuri considerabil mai mici decât cele oferite de producătorii locali, în loc să ajungă în alte state membre UE sau în țările terțe care nu sunt membre ale blocului comunitar.

În acest context, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria au anunțat în ultimele zile interdicții temporare cu privire la importurile de produse agricole ucrainene, pe motiv că acestea destabilizează prețurile pe piețele lor interne și îi prejudiciază pe fermierii locali.

Comisia Europeană și-a exprimat deja opoziția față de interdicțiile cu caracter unilateral, având în vedere că schimburile comerciale internaționale țin de competența exclusivă a UE.

Pentru a rezolva această situație, Executivul comunitar a prezentat trei propuneri, printre care se numără și un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Acești bani ar urma să se adauge celor 56,3 milioane de euro pe care Bruxelles-ul i-a aprobat deja pentru Polonia, Bulgaria și România.

De asemenea, Comisia Europeană a vorbit despre posibile "măsuri preventive" cu privire la grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea soarelui provenite din Ucraina. Aceste măsuri, care ar urma să fie în vigoare până la finele lunii iunie, ar permite ca importurile ucrainene să intre în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia numai dacă sunt în tranzit prin aceste țări pentru a fi exportate spre alte state membre sau către țările care nu fac parte din blocul comunitar.

În sfârșit, Executivul comunitar va demara o investigație cu privire la alte posibile produse sensibile.

Bruxelles-ul a subliniat însă că pachetul său de inițiative depinde de ridicarea măsurilor unilaterale adoptate de țările vecine Ucrainei.

Potrivit unor surse diplomatice, înainte de a începe discuțiile între miniștrii europeni ai Agriculturii, este preconizată o intervenție în sistem de videoconferință a ministrului ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. De asemenea, potrivit surselor, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, este așteptat să le comunice miniștrilor măsurile pe care Executivul comunitar le are în vedere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău